Sprawdź:
Zobacz:
autor komakino 16-11-2007 15:11:00
Początkowo duet, zawiązany przez Gary'ego Daly (wokalistę i keyboardzistę) oraz Eddiego Lundona (gitarzystę) w 1979r. w Kirgby nieopodal Liverpool'u.
Gary, zafascynowany elektronicznym sprzętem grającym komponując wraz z Eddym swe pierwsze utwory, aż do bólu wykorzystywał swe "high-tech" zabawki. Nawet perkusja była programowanymi dźwiękami, co niestety nie zadowalało Gary'ego. Koniec z końcem, wkurzony "mało odpowiednim" efektem elektronicznych werbli zaprosił do współpracy perkusistę DAVE'A REILLY, który nie wszedł na stałe w skład zespołu.

W tym składzie nagrali swój pierwszy singiel "African And White" jako CHINA CRISIS. Singiel zyskał spore zainteresowanie wytwórni Virgin oraz szybki awans na brytyjskich listach przebojów. Chiński Kryzys - nie będę się rozpisywała o jakie polityczne "przewalanki" tu chodzi, gdyż każdy może sobie poczytać trochę historii . Natomiast znamienne jest to, iż w swojej twórczości zespół mocno akcentował polityczne zawirowania i elementy komentarzy z nimi związanych.

Realizując swoje zamierzenia Daly i Lundon werbują basistę GARY'ego "GAZZA" JOHNSON oraz perkusistę KEVIN'a WILKSON ... no i zaczęło się... Jako kwartet przygotowują w piorunującym tempie materiał na swoją pierwszą długogrającą płytę i wydają ją dla wytwórni Virgin (a jakże) w 1982r. nadając jej tytuł: "Difficult Shapes & Passive Rhythms (Some People Thing It's Fun To Entertain)". Zawiera ona takie hiciory jak: " No More Blue Horizons" , "Christian" , "African And White". Łącznie płyta zawiera 11 kawałków tworzących sztandar zespołu rozpoczynającego furorę w Europie zachodniej, Wielkiej Brytanii, Australii oraz Stanach.

Szybko prą do przodu i już po niecałym roku (1983), pojawia się ich druga długogrająca: "Working With Fire And Steel (Possible Pop Songs Vol Two)" - oczywiście wytwórnia Virgin. Poprzedzają ją takie przebojowe single jak: "Wishful Thinking", "Tragedy And Mystery", "Hanna Hanna" oraz tytułowy "Working With Fire And Steel".
Trzecia płyta zespołu (pomijając tu płyty live i bootlegi),"Flaunt The Imperfecition" (1985) to moim zdaniem ostatnia płyta, że tak powiem, typowa dla tej formacji. Największe hity tego krążka to: "Black Man Ray", "King In A Catholic Style", "Blue Sea".
Już zupełnie na koniec nie mogę pominąć dwóch świetnych singli z płyty "What Price Paradise" z 1986r. Mowa tu o : "Arizona Sky" oraz "Hampton Beach".

Moje wiadomości na temat tej świetnej grupy, grającej typowy electro-pop i electro-folk &

rock lat 80, kończą się na roku 2002 i trasie koncertowej zespołu wraz z kilkoma innymi twórcami tej dekady po Wyspach Brytyjskich (Spandau Ballet, ABC, Belinda Carlisle, Howard Jones, Go West, Toyah i Adam Ant)

Dyskografia :

Difficult Shapes and Passive Rhythms(1982)
Working with fire and steel(1983)
BBC Rock Hour (Live)(1984)
Tragedy and mystery (bootleg)(1984)
Flaunt the imperfection(1985)
7UP Music Machine (Live)(1986)
What price paradise(1986)
Diary of a hollow horse(1989)
Collection: The very best of(1990)
Diary-A Collection(1992)
Warped by Success(1994)
Diary-B Collection(1994)
Acoustically Yours(1995)
Collection: The very best of (1997)
Wishful Thinking(1997)
The very best of(1997)
The Best of China Crisis(1998)
The Best Songs(1999)
Wishful Thinking - (Repackaged)(1999)
Best of China Crisis(?)
China Crisis(2001)
Live '99 & '85 (Bootleg)
Scrapbook vol.1 - Live At The Dominion Theatre(2002)
Diary - A Collection (Re-issue)(2003)
The legacy of China Crisis (Repacking from 1999)
Hollywood (Bootleg)
Reading University 1984 (Bootleg)
Live in Chicago, 1987 (Bootleg)

4718 Wyświetleń | Oceny: (0 Ocen)
Artykuły działu
Riccardo Campa 22/08/2008 Riccardo Campa (...
Galaxy Hunter 8/04/2008 Galaxy Hunter - ...
Mike Mareen 16/11/2007 Mike Mareen urod...
Talk Talk 16/11/2007 Na początku lat...
Boytronic 16/11/2007 Grupa oryginalni...
The Alan Parsons Project 16/11/2007 Nazwa zespołu "...
China Crisis 16/11/2007 Początkowo duet...
Real Life 16/11/2007 Australijski zes...
Icehouse 16/11/2007 Australia, rok 1...
Heaven 17 16/11/2007 Wszystko zaczę...
Freur 16/11/2007 Początkowo duet...
Blancmange 16/11/2007 Anglia, Harrow r...
Naked Eyes 16/11/2007 Naked Eyes to br...
ABC 16/11/2007 Nie będziemy tu...
Rick Springfield 16/11/2007 Richard Lewis Sp...
Alphaville 13/11/2007 Nazwa Alphaville...
Herreys 13/11/2007 Ze Szwecji wyjec...
Scotch 13/11/2007 Powstanie grupy ...
Silent Circle 13/11/2007 Ci trzej panowie...
Patrick Cowley 8/11/2007 Patrick Cowley -...
Fake 8/11/2007 Historia tej szw...
TOP80 na Facebooku
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Power Play Tygodnia
Proponuje: Eva
Wykonawca: Men Without Hats
Tytuł: The Safety Dance
Rok:1982