Tytuł: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 02-05-2012 22:05:28 Witam wszystkich smakoszy :)
Od dawna chodzila mi idea aby zapoczatkowac tutaj watek kulinarny. Tak czesto borykamy sie z problemem : co tutaj dzisiaj ugotowac na obiad :) Niech ta strona bedzie dla nas pomocna reka w takich chwilach i udostepni nam roznego rodzaju recepty ktore najchetniej maja byc: latwe w przyrzadzaniu, smaczne i dostepne w cenie :) Wpisujcie chetnie swoje recepty <jupi> i pomysly na latwiejszy dzien :) Powodzenia w gotowaniu i mam nadzieje ze czasami podejmiemy temat na SB co i jak smakowalo :) Pozdrawiam serdecznie mikiwiki :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 02-05-2012 22:05:08 Ziemniaki zapiekane w smietanie
Ziemniaki obrac i pokroic w plasterki posolic, popiepszyc, wymieszac (do wyboru i smaku) z: koperkiem, pora, czosnkiem czy cebula. Wylozyc to na brytwanke i zalac slodka smietana (prawie calkiem wszystkie ziemniaki.) Uwaga : musi byc forma troche wyzsza aby smietana nie wykipiala z formy w piekarniku. Wsadzic do piekarnika na pol godziny w 200 stopniach. Potem wylaczyc piekarnik i niech zostana ziemniaki jeszcze na 20 minut. Az smietana wsiaknie w te ziemniaki. PYCHOTA : wygodne tez dzien po przygrzac w mirofalowce lub ponownie w piekarniku. Polecam wyprobowac :) do tego schabowy i salatka ze swiezych warzyw na przyklad :) Nie nadaja sie niestety mlode ziemniaki. Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: NetManiak 02-05-2012 23:05:49 juz mi slinka leci :) do tych Twoich ziemniaczkow mysle ze wysmienicie pasowalby losos, moj ulubiony przepis, ktory wykonalem juz wielokrotnie. Sprawdza sie bo nie dosc ze smaczny to jeszcze latwo przygotowac:
ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Składniki: 1 płat (NIE dzwonka) łososia (ze skórą lub bez) sól czosnkowa przyprawa “Delikat do kurczaka” (lub inna ulubiona do ryb) kilka plasterków cytryny folia aluminiowa pęseta (koniecznie!!!) Wykonanie: Łososia myjemy i zabieramy się do usuwania ości. (Uwaga: to co teraz napiszę, na pierwszy rzut oka, będzie wyglądało na “pracę dla Kopciuszka”, ale zaręczam zajmuje chwilę, do 5 minut, a nie trzeba się potem obawiać, że utkwi nam w gardle ość:) Zaopatrzeni w pęsetę wyciągamy po kolei wszystkie ości. (Są one dość grube i zazwyczaj tylko po jednej stronie, patrząc od kręgosłupa). Tak przygotowany płat układamy na desce kroimy w pasy szerokości ok 4 cm. Każdy pas dodatkowo, głęboko nacinamy w połowie (prawie do końca lub aż do skóry). Każdy nacięty kawałek “rozkładamy” jak książkę. Tworzy się nam ładny kształt “dzwonka z ryby”. Obsypujemy go solą czosnkową i przyprawą Delikat (lub swoją ulubioną przyprawą do ryb). Układamy na kwadracie z folii aluminiowej (ok 30×30 cm). Na dzwonko kładziemy cienki plasterek cytryny. (Jeśli nie musimy obawiać się o poziom cholesterolu, można dodatkowo położyć odrobinę masła:) Zawijamy w zgrabną paczuszkę. Dobrze aby łosoś poleżał przyprawiony w lodówce 1-2 godziny, ale można go także upiec od razu (albo zamrozić na inny dzień). Paczuszki z łososiem wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut. Podajemy z warzywami ugotowanymi na parze, z surówką lub sałatką. Smacznego:) http://lepszysmak.wordpress.com/2010/05/29/losos-pieczony-w-folii/ Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 03-05-2012 08:05:08 <jupi> jak milo przepisy zaczynaja sie pojawiac :) dzieki Net za tips.
Moje zapiekane ziemniaki w smietanie perfekt beda pasowaly z Twoim lososiem :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Nomada29 03-05-2012 09:05:08 To może i ja cos tu dodam...a że mamy teraz okres gorąca <jupi> ...więc pomyślałem o chłodniku z botwinki...a oto prosty ale jakże smaczny przepis...Składniki
dla 2-4 osób Botwina, pęczek ogórek, 1 szt. rzodkiewka, pęczek szczypior, 1/2 pęczka KOPER, 1/2 pęczka czosnek, ząbek kostka bulionowa, 1 szt. kwaśna śmietana, 200 ml maślanka, 150 ml sok z cytryny, 1 łyżka sól, pieprz, szczypta jajka na twardo, 4 szt. Opis przygotowania czas przygotowania: do 45 min 1. botwinkę i buraczki dokładnie myjemy, liście kroimy a buraczki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy liście i buraczki, gotujemy jeszcze 4 min. i dodajemy ocet, następnie odstawiamy do wystygnięcia, ogórek obieramy i myjemy, kroimy w drobną kosteczkę, rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę lub pół plasterki, jogurt łączymy z kefirem, dodajemy wystudzoną botwinkę z barszczem, ogórki, rzodkiewkę oraz posiekany szczypior, koperek i pietruszkę, całość doprawiamy solą pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wstawiamy do lodówki na około 60 min do schłodzenia, dekorujemy plasterkami rzodkiewki i posiekanymi ziołami ..... no i cóż więcej...Smacznego życzę.. :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: WaldiK1967 03-05-2012 21:05:24 Przepis Neta bardzo mnie zaintrygował i przypomniałem sobie o pstrągu w foli, bardzo podobny w wykonaniu, tylko nigdy nie pomyślałem o wybieraniu ości przed upieczeniem (raczej chyba kłopotliwe), ale smakuje przepysznie
Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Alien 04-05-2012 09:05:38 WaldiK1967 tak się składa, że ostatnio "zajadałem się" pstrągiem, ale z lubczykiem.
Jeśli zwykle dodawaliście do pstrąga pietruszki, to lubczyk muszę powiedzieć,powalił mnie na kolana. "Umyte i osuszone filety z pstrąga posól, skrop sokiem z pomarańczy, polej oliwą z oliwek i odstaw na godzinę do lodówki. Wyjmij pstrąga z lodówki, ułóż filety w żaroodpornym naczyniu, polej pozostałym sokiem z pomarańczy i oliwą i na każdy filet połóż gałązkę lubczyku lub posyp suszonym lubczykiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-30 minut." Źródło: http://www.gotujmy.pl/pstrag-pieczony-z-lubczykiem,przepisy,73329.html Szczerze polecam! Pyszne i nawet dietetyczne :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mayonez 04-05-2012 23:05:05 Ciekawy przepis przedstawię w pózniejszym terminie a teraz zapraszam na coś zimnego po dobrej kolacji ,
Oferta pochodzi z restauracji w Polsce Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Jolka69 05-05-2012 00:05:57 Oscypek smażony
Składniki: - 1 duży oscypek - 3 łyżki oleju - konfitury z żurawiny Przygotowanie: Oscypek pokroić w plastry grubości 0,7 cm. Patelnię do grillowania posmarować lekko olejem. Oscypek smażymy z obu stron. Podawać z żurawiną (smakuje też z dżemem z owoców leśnych) i ze świeżym pieczywem np. bagietką. Oscypek można również przygotować na grillu.Polecam super dobre :D Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 05-05-2012 07:05:51 Przypomnialo mi sie jak mama moja czasami robila jak w domu zostal kawalek
juz nie swiezego chleba. Otoz robila ciasto na nalesniki zamaczala kromki chleba w tym ciescie i smazyla na tluszczu na patelni chwile dla zarumienienia sie. Pychota :) Do tego mozna podac kawalek n.p miesa co nam zostal w lodowce i podwieczorek gotowy. Smacznego :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 05-05-2012 08:05:46 Czesto smazymy tradycyjna jajecznice z boczkiem ale jak usmazymy plasterki boczku
to zamiast jajecznicy mozna wczesniej ugotowac jajka na twardo, obrac, przekroic na pol i usmazyc do zarumienienia sie wraz z tym boczkiem. Do tego moze akurat przydac sie kromka powyzszego chleba zapiekanego w ciescie nalesnikowym. Miam :) miam :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Nomada29 05-05-2012 11:05:05 Widzisz mikiwiki ja znam inny sposób na czerstwiejszy chlebek...wybijam od 3 do 4 jajek roztrzepuję je w głębszym naczyniu przy okazji solę i dodaję z 2 ząbki czosnku z praski i maczam w tym roztworku jajecznym chlebek...wychodzi zabujczo świetny...Ps...Jeżeli ktoś nie lubi czosnku to polecam dodać 2 duże łyżki śmietany do tych jaj i roztrzepać oraz dodać świeży szczypior...pychotka...:D :D...Smacznego...
Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 05-05-2012 16:05:02 nomada29 dzieki za inny tips co do chleba :) tak latwo a smacznie mozna to wykonac :)
Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: A_nia 06-05-2012 11:05:38 Skoro było coś "od noża" to teraz pora na deser:)
SHREK :) Ciasto bardzo efektowne a zarazem lekkie i niezbyt słodkie. Doskonale nadaje się przyjęcia. Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * kilka kropel wybranego aromatu do ciast Masa Shrek'a I: * Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan) * 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa Shrek'a II: * 400 mln śmietanki deserowej 30% * 1 galaretka agrestowa lub kiwi Oraz * 2 paczki delicji * 2 galaretki agrestowe lub kiwi Do dzieła!!! Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa Shrek'a II 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Placek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu. Smacznego !!!!!!!!!! (http://i46.tinypic.com/3136u80.jpg) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 06-05-2012 22:05:11 A_nia :) Twoje ciasto wyglada wprost rewelacyjnie :) taki pomysl z tymi delicjami :)
ale by sie skosztowalo kawalek :) Dzieki za przepis :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Gorgona 10-05-2012 15:05:30 Galaretka
Próbowaliście zrobić sami galaretkę? Smakuje jak wedlowskie delicje....:) Składniki na 5 galaretek -350 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy -3 łyżeczki żelatyny -50 g cukru (można dać więcej, mniej -otarta skórka z 1 pomarańczy -wiórki z gorzkiej czekolady Sok z pomarańczy zagotować z cukrem i otartą skórką, mieszając, zdjąć z palnika natychmiast po rozpuszczeniu się cukru. Do gorącego soku wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Nalać do foremek. Ostudzić i schłodzić do stężenia. Można podawać ze startymi wiórkami czekolady. Smacznego ! :):) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Nomada29 10-05-2012 16:05:18 Kokardki z boczkiem...:) lukłem sobie do przepisów mojej mamy co odziedziczyłem po niej...:) na naprawdę świetny i szybki obiadzik... :D
Kokardki z boczkiem... :) Składniki na 3 porcje: - 20 dag makaronu świderki lub kokardki, - 1 opakowanie mrożonki - warzywa do makaronu, - 20 dag wędzonego boczku (wybierz jak najchudszy), - 2-3 łyżki oleju, - sól, - świeżo mielony pieprz, - szczypta mielonej ostrej papryki, - 5 dag parmezanu Przygotowanie: Makaron wsyp na posolony wrzątek, gotuj około 8 minut. Gdy będzie już gotowy, odcedź, starannie wymieszaj z 1 łyżką oleju. Aby nie wystygł, wstaw go do ciepłego piekarnika. Boczek wędzony pokrój w kostkę i usmaż na łyżce oleju. Do podsmażonego boczku dodaj Warzywa do makaronu (bez rozmrażania), wlej 150 ml wody i duś przez 12-14 minut, do uzyskania ulubionej miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem, mieloną papryką, delikatnie wymieszaj. Gorący makaron wymieszaj z warzywami. Przełóż do głębokiego talerza i posyp parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Życzę smacznego .... :) :D Proszę o podanie swoich spostrzeżeń smakowych...mi to na przykład bardzo smakuje... :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 10-05-2012 17:05:11 Gorgona nawet na mysl mi nie przyszlo aby samemu zrobic galaretke :) ciekawy pomysl na lato
Nomada Twoj przepis jest naprawde praktyczny i szybki. Zamiast boczku uzywam n.p piersi z kurczaka pokrojone w kostki (lub poledwica) przysmazam, dusze z pieczarkami i cebula, podlac na koniec smietana, dodac troche przecieru pomidorowego, przyprawic do smaku ulubionymi przyprawami. To jest najszybsze danie jakie mozna zrobic. Pasuja: ziemniaki, ryz, makaron czy nawet i kasza. Do tego mozna ugotowac mrozone warzywa i podac obok (szczegolnie zima) kiedy brak jest swiezych warzyw lub kiedy sa drogie. ]Smacznego :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 10-05-2012 18:05:13 Salatka ryzowa na zimno
Ugotowany ryz ostudzic (okolo gotowego ryzu 1 litr lub 1,5 litra ilosc w/g uznania ) Mieso z grilowanego kurczaka drobno pokrojone 3szt ogorek kiszony (utrzec na tarce) Kukurydza z puszki (1szt) (odcedzic sok) Zielona pietruszka Szczypiorek Majonez (nie duzo) Sol, pieprz, ciut vegety Wymieszac wszystkie skladniki. Gotowe do spozycia. Smacznego :) PS!!! Siostra kiedys mnie nauczyla jak gotowac ryz : mianowicie wrzucic ryz do duzej ilosci osolonej wody i odcedzic na druszlaku jak bedzie miekki. Zawsze gotowalam wczesniej ryz na zasadzie zeby woda w niego wsiakla. Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Robert_Lato 10-05-2012 21:05:55 Shephard's Pie
Składniki na cztery osoby: 450 g mięsa mielonego 1/2 kg ziemniaków 250 ml gorącego bulionu drobiowego 2 łyżki stołowe oliwy 1 posiekana cebula 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 marchewka pokrojona w kosteczkę 3 pieczarki pokrojone drobno 3 łyżeczki przecieru pomidorowego lub pół puszki pomidorów z ziołami 1 łyżka musztardy Mleko i masło do ziemniaków Masło na wierzch Przyprawy i zioła: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, majeranek, lubczyk, pietruszka, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki (nie zapominając o osoleniu wody). Pokrój warzywa a następnie wrzuć je do oliwy, pomieszaj, zmniejsz ogień na minimum i przykryj. Kiedy warzywa staną się miękkie wrzuć mięso po czym zwiększ ogień, wymieszaj mięso z warzywami, dodaj przyprawy i zioła. Smaż od czasu do czasu mieszając aż mięso będzie brązowe i sypkie (mniej więcej 15 minut). W międzyczasie podgrzej bulion oraz rozmieszaj ze sobą przecier pomidorowy i musztardę. Jak mięso będzie brązowe i sypkie zalej je wymieszanym przecierem pomidorowym z musztardą i wymieszaj Dodaj bulion po czym zmniejsz ogień, pomieszaj wszystko jeszcze raz, przykryj i duś około 15 min. Zamieszaj od czasu do czasu. Dopraw do smaku. Sprawdź ziemniaki - powinny być już miękkie, odcedź je i ubij - dodaj masło i mleko. Puree powinno być bardzo delikatne i puszyste. Włącz piekarnik na 180 stopni. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, wyrównaj, połóż na tym ziemniaki i wyrównaj tak by powstała jednolita warstwa. Połóż na ziemniakach cienkie plasterki masła - dzięki temu wierzch będzie chrupiący i złocisty. A teraz włóż naczynie do piekarnika na około 45 - 50 min. Smacznego :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 11-05-2012 19:05:50 Robert_Lato :) dzieki bardzo za super interesujaca potrawe :) bardzo chetnie wkrotce wyprobuje :)
Pozdrawiam :D Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 15-09-2012 16:09:39 Salatka na zimno
Sklad: 5 jajek ugotowanych na twardo 30 dkg kielbasy szynkowej (ta najlepiej sie nadaje smakowo) 6 ogorkow korniszonow i cebula (lub szczypiorek) 1 puszka groszku z puszki (odsaczyc, sparzyc wrzatkiem, odsaczyc i ostudzic) 3 lyzki majonezu pieprz, sol. Wszystko drobno pokroic, wymieszac, gotowe do spozycia. Bardzo smaczne :) zapewniam :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 15-09-2012 16:09:49 Cos dla smakoszy robienia zapasow na zime.
Ogorki w zalewie z curry - wyjatkowo smaczne :) zapewniam Zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki octu 10% 3 lyzeczki soli 4 lyzeczki curry mielonej (firmy Kamis jest najlepsza) Zagotowac zaprawe. Ogorki obrac ze skorki, pokroic wzdluz na 4 czesci. Na spod sloika ( te mniejsze) wsadzic gruby krazek cebuli + listek maly selera, wsadzic ogorki (ile sie zmiesci), zalac wrzaca zalewa, na wierzch znow polozyc krazek cebuli + seler. Zakrecic sloik z zawartoscia , spasteryzowac gotujac sloiki 15 minut, potem wyjac i wywrocic sloik wieczkiem w dol, zostawic do ostygniecia. Na zime jak znalazl :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 15-09-2012 16:09:34 Pasta z makreli wedzonej :)
1 ryba makrela wedzona (obrac ze skory i osci) cebula ogorek korniszon papryka w occie (troszke) ale nie koniecznie jajko gotowane na trwardo sol, pieprz lyzka majonezu Wszystko razem zmiksowac - pyszne na kanapke lub swieza bakietke jako n.p przystawka do obiadu dla gosci. (Bakietke wtedy mozna zarumienic na patelni chwile na masle) - wyjatowo smaczne :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 15-09-2012 17:09:54 Dorsz na goraco
Sklad: 600 gram dorsza 3 zabki czosnku 3 szt cebule 5 szt pomidorow (najlepiej sparzyc i obrac ze skorki - ale nie koniecznie) 1 szt pory ( sredniej wielkosci) 2 lyzki margaryny sol, pieprz Do podbicia: pol szklanki wody + 1 lyzka maki Warzywa posiekac, wszystkie skladniki wsadzic do garnka, zalac woda i zagotowac okolo 10 minut (aby ryba byla gotowa do spozycia). Podprawic woda z maka - ostroznie mieszajac aby ryba sie nie uszkodzila za duzo - gotowe do podania :) Najlepiej smakuja do tego ziemniaki. Mozna ugotowac ziemniaki pokroic w grube plastry wylozyc na polmisek i zalac talarki ta ryba :) wyjatkowo pasujaca potrawa jak ma sie gosci :) Koniecznie lampka bialego wina !!!! Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Jachas3D 16-09-2012 21:09:43 Mój przysmak to Ziemniaki z Ogniska:D:D:D Znam nie zły przepis:D
Składniki: -Ziemniaki:D(dowolonej ilości) -Rozrzażone ognisko -Sól Sposób przyżadzenia: W rozrzażone ognisko wrzucić ziemniaczki(w mundurkach) poczekać 30 min i wyciągnąć. następnie upieczone ziemniaczki "rozebrać" z mundurku , posolic i SMACZNEGO:D Taki wiejski przysmak:) Pozdrawiam:D:D:D Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 17-09-2012 08:09:45 Jachas3D :) tutaj wszystkie przepisy sa mile widziane :) nawet te najproszcze :)
Nie raz takie ziemniaki jadlam za mlodych lat :) ale calkiem o tym zapomnialam :) Choc stosowalo sie troche masla tez na ziemniaka :) oprocz soli :) Trzeba ten przepis na nowo zaczac stosowac :) jak pogoda pozwoli :) Fajnie ze tutaj zajrzales / zajrzalas :) Pozdrawiam :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Bear 17-09-2012 09:09:22 Do tych ziemniaków z ogniska proponuję jeszcze masełko :D Wtedy jest full extaza smaku <jupi>
Ups Mikiwiki już to napisała ;) Ale żeby nie było,że się powtarzam,to na ognisku fajnie piecze się jabłka na patyku ;) Bo o kiełbasce i innych urokach ogniska chyba nie trzeba pisać.Wszystko zależy od fantazji :D Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 17-09-2012 09:09:30 Napisalam wlasnie o tym :) maslo :) kropka nad i :D w tym przepisie :)
Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 17-09-2012 09:09:36 Jak juz te ziemniaki sie tutaj zrobily takie popularne to majac kominek w domu mozna
ziemniaki zawinac w folie i wrzucic do zaru tam :) bedzie superowy rezultat:) Szczegolnie smakuje zima jak ogniska nie rozpala sie taka pora na zewnatrz :) do ziemniaka proponuje wtedy sledzika ze schlodzona wodeczka :) no i nie zapominamy o soli i masle :D Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Bear 17-09-2012 09:09:47 I nie zapominamy również,że najlepiej wszystko smakuje z osobą/osobami,którą kochamy/lubimy wtedy życie jest piękne.Carpe diem :)
Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 17-09-2012 10:09:29 Jablka zapiekane w microfalowce :)
Przepolowic jablko na pol, wydrazyc pestki i wsadzic do micorfalowki na pare minut aby jablko bylo miekkie. Po wyjeciu polac miodem i do tego na przyklad galka lodow vaniljowych :) Szybko, smacznie i wygodnie :) zapewniam :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Nomada29 17-09-2012 10:09:50 Przepis - zapiekanka juhasa... :)
Składniki 4 ziemniaki ugotowane, 1 mały ogórek zielony, 3-4 plastry szynki, 3-4 plastry boczku, 4 grzyby, 1 średni ogórek konserwowy, oscypek tarty, ketchup, sól, pieprz, papryka słodka, łyżka oliwy Ziemniaki pokroić w plastry, grzyby poddusić, oscypek zetrzeć, ogórki pokroić, szynkę i boczek pokroic w paski. Do naczynia wkładać warstwami: oliwa - ziemniaki - ogórek zielony - szynka - boczek - grzyby - ogórek konserwowy - oscypek - ketchup. Zapiekać ok.15 minut w 200oC. Życzę smacznego...bo jest naprawdę zapiekanka w dechę i smaczna...:) P.S.ja spróbowałem i zamiast ziemniaków dałem makaron świderki..super wyszło..:) Nomada... Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Jachas3D 17-09-2012 10:09:28 Łatwy przepis na walentynkową kolację: "Nie przez żołądek do serca, ale przez serce do żołądka!"
Składniki: gotowane, zdrowe na serce buraczki przycięte na kształt frytek kępki tuńczyka w oleju nać pietruszki nierozdrobniona, aby kształt listków pozostał zachowany kawałeczki konserwowej papryki ze słoiczka od mamusi oczywiście maślanka z czosnkiem granulowanym Całość musi odstać w lodówce jakąś godzinę, aby maślankę przeniknął różowy barwnik. Warto dodać, że najpierw należy ułożyć kształt serca, później zająć się maślanką, a obramowanie rybne pozostawić na koniec. Polecam podawać z białym, półwytrawnym winem. Choć do walentynek jeszcze wieki, ale na wszelki wypadek ten przepis się przyda :D Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Nomada29 01-10-2012 19:10:07 Witanko wszystkim...Wczoraj będąc na imprezie zobaczyłem u właścicielki zaczepisty i smaczny bo go jadłem gulasz bawarski...:) i poprosiłem o przepis...i od razu go udostępniam..:)
Bawarski gulasz piwny..:)))).. 800 g wieprzowiny z udźca... 1 łyżka sklarowanego masła... pół pęczka zielonej cebulki.... 330 ml piwa... 400 ml bulionu.... 1 łyżka kminku.... 800 g ziemniaków.... sól.... 2 czerwone papryki.... pieprz.... słodka papryka.... 1-2 łyżki musztardy.... 100 g śmietany kremówki..... 1 łyżka mąki ziemniaczanej.... pół pęczka pietruszki... 1 łyżka masła.... Przygotowanie...:) Mięso pokroić w kostkę i smażyć 5 minut (porcjami) na sklarowanym maśle.... Zieloną cebulkę pokroić i połowę dodać do mięsa i smażyć razem 2 minuty..... Wlać piwo i bulion.... Doprawić kminkiem i gotować ok 1 godzinę..... Ziemniaki obrać, poprzekrawać i ugotować w osolonej wodzie.... Paprykę pokroić w kostkę i dodać do gulaszu 15 minut przed końcem gotowania..... Doprawić solą, pieprzem i papryką...... Dodać musztardę i śmietanę..... Pozostałą cebulkę dodać 5 minut przed końcem gotowania...... Pietruszkę drobno pokroić , masło stopić, ugotowane ziemniaki obtoczyć w maśle i pietruszce, podawać z gulaszem.... Czas przygotowania: 90 minut Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Anesia 03-11-2012 17:11:15 Sałatka Królewska by Ewa M.
Składniki: puszka ananasa w kawałkach puszka kukurydzy słoik selera w zalewie 5 jaj ugotowanych na twardo i drobno pokrojonych 30 dag wędlinki ulubionej drobno pokrojonej dla lubiących może być por drobno pokrojony i zaparzony wrzątkiem, odcedzony kilka łyżek dobrego majonezu Przygotowanie: W salaterze układamy po kolei kilka kawałków ananasa, 1/3 selera, połowę kukurydzy, połowę szynki, połowę pora, połowę jaj, połowę ananasa, znowu 1/3 selera, kukurydzę, szynkę, pora, jaja, seler, ananasa i wierzch przykrywamy majonezem (kilka łyżek). Można posypać startym żółtym serem chociaż ja wolę bez :) Przed podaniem dobrze jest schłodzić sałatkę w lodówce. Smacznego! Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 04-11-2012 11:11:59 aneskawb - dzieki za przepis , brzmi prosto i smacznie , ale male pytanie:
Sloik selera w zalewie?? co to takiego? kupuje sie gotowe ? czy samemu trzeba najpierw zrobic??? Pozdrawiam :) Mikiwiki Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Anesia 05-11-2012 10:11:27 mikiwiki dokładnie, selerka w zalewie można kupić praktycznie w każdym sklepie hmm pewnie można zrobić samemu taki przetwór, jednak ja się raczej nie podejmę :S a sałatkę naprawdę polecam, nieskomplikowana, pięknie wygląda i syci :)
Pozdrawiam Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 06-11-2012 12:11:01 aneskawb :) dzieki za tips :) nie mialam pojecia ze taka zalewa z selera jest w ogole dostepna w sklepach. Ale w moim przypadku wyjasnia sprawe dlaczego o tym nie wiedzialam.
Na pewno poszukam na polkach przy najblizszej okazji co to za cudo kulinarny wynalazek i jak to smakuje :) Pozdrawiam Cie serdecznie szczegolnie z mysla ze od niedawna jestes wsrod nas topowiczow :) Mikiwiki Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Nomada29 06-11-2012 17:11:12 ...Podaję Ci przepis mej babci...mikiwiki...:)
Seler w zalewie,do sałatek... 2 kg selera.... 1 szkl. octu.... 3 szkl. wody.... 2 łyżki cukru.... 3-6 goździków.... kawałek cynamonu.... Obrany,pokrojony w słupki seler (tarka V) zblanszować w wodzie z 2 łyżkami soli i 1 łyżką octu,wody ma być tyle, żeby przykryć warzywo. Zalewę zagotować, wrzucić odcedzony seler,wkładać do słoików.... Pasteryzować ok. 20 min.... Sałatka z selerem w/w osączyć seler z zalewy, dodać kukurydzę,ananasa z puszki,jabłko i szynkę konserwową pokrojone w kostkę,zalać majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym 1:1.... Doprawić do smaku solą i pieprzem.....Pozdrawiając ciepło,cóż więcej tylko mogę życzyć Ci(Wam) smacznego....:)Ps. Można układać warstwami w przeźroczystej misce,fajnie to wygląda...:D Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 06-11-2012 21:11:02 No naprawde niespodzianka z ta zalewa selera :) Dzieki nomada za podanie recepty:)
Nie wiem czy odwaze sie sama ja zrobic bo nie bardzo wiem jak to smakuje. Kupie najpierw gotowa jak tylko bede miala do tego okazje :) Natomiast Twoj gulasz wyprobuje w niedziele zrobic :) Pozdrawiam :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Anesia 07-11-2012 11:11:22 aneskawb :) dzieki za tips :) nie mialam pojecia ze taka zalewa z selera jest w ogole dostepna w sklepach. Ale w moim przypadku wyjasnia sprawe dlaczego o tym nie wiedzialam. Na pewno poszukam na polkach przy najblizszej okazji co to za cudo kulinarny wynalazek i jak to smakuje :) Pozdrawiam Cie serdecznie szczegolnie z mysla ze od niedawna jestes wsrod nas topowiczow :) Mikiwiki mikiwiki ten seler w zalewie to bardzo ciekawe sałatkowe uzupełnienie - sam w sobie raczej nie powala smakiem, ale fajnie "nawilża" i miksuje się z innymi składnikami sałatki. Dziękuję i również milutko Cie pozdrawiam :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Dziunio 27-11-2012 22:11:20 to dla Aniiii7; [22:32:40] dziunio1973: na 4 porcje; 4 srednie filety obrac z błon i tłuszczu, pomidory krojone z puszki,1 trójkącik sera plesniowego lazur złoty, trocze rucoli i kilka listów bazylii, sól, pierz, oliwa do smazenia. Filet rokrawasz na połowy ale nie do konca, powstanie cos jak książka i delikatnie rozbij tłuczkiem lub ręką, posól i popieprz, pomidory z puszki opłącz z rucoląi bazylią i jak lubisz dodaj ząbek czosnku. położ na jedną częsć fileta ze 2 łyżki stołowe pomidorów z zielskiem i na to cząstkę sera plesniowego. Złóż w pół i smaż z obu stron po ok 4-5 min. do tego jakas sałata lodowa z oliwą i sokiem z cytryny z solą, cukrem i pieprzem i ziemniaki purre lub ryż. smacznego ANIII ))
Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 30-11-2012 20:11:57 dziunio 1973 :) pozwol tez ze i my skorzystamy z tej recepty :)
zdradz tylko jaka rybe rekomendujesz do tego przepisu i juz bedziemy happy Pozdrawiam Mikiwiki :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Dziunio 01-12-2012 10:12:06 mikiwiki :D to nie filety z ryby tylko z kurczaka są w przepisie :))) <przytul>
pozdeowionka dziunio No nie wiem dlaczego sie mi skojarzyl ten przrepis z filetami z ryb ale na pewno sie tez nadaja zamiast filetow z kurczaka :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Aniii7 05-12-2012 17:12:45 Dziunio mnie bardzo podoba się ten przepis i na pewno zrobię to w/g Twojego przepisu.
A w związku z tym, że zbliżają się święta, to podsuń nam jakieś przepisy a rybkę :)) Ja kiedyś robiłam i miała być zapiekana w naczyniu żaroodpornym z warzywami i wyszła mi mamałyga, ryba zamiast w kawałkach to była jak w zupie, rozpadała się, a muszę powiedzieć, że robiłam ściśle w/g przepisu.. a przepis miałam z opakowania z przyprawy do ryby, o ile pamiętam, miało to być coś w sosie koperkowym, śmietanowym... Moja mama zawsze dawała dobry przepis na rybę po grecku i to wychodzi u mnie w domu bardzo dobrze :)) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: NetManiak 06-12-2012 08:12:14 Aniu, czytajac rezultat Twej walki z ryba wnioskuje, ze korzystalas z produktu zamrozonego, z duza zawartoscia glazury. Tez sie kiedys na tym przejechalem :)
Glazura jest dodawana przez producentow po zamrozeniu ryby, by zabezpieczyc ją od wysychania w zamrazalniku. Przed uzyciem takich ryb trzeba tej glazury sie pozbyc, a nastepnie rybe osuszyc. Ja to robie, zanurzajac na krotko zamrozony filet we wrzacej wodzie, az glazura sie rozpusci, a mieso nadal jest zamrozone. Pozniej takie mieso osuszam na papierowym reczniku i dopiero takie uzywam. Dzieki temu nie mam "zupy" tak jak po pierwszych moich eksperymentach z ryba mrozona :) Ciekaw jestem jak Wy sobie radzicie z tym rybnym problemem? Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Karmello 07-12-2012 17:12:24 Witam nie jestem może mistrzem kulinarnym ale najlepszym sposobem na pozbycie się glazury jest odmrożenie ryby w temperaturze pokojowej około 6 godz przed przygotowaniem potrawy a następnie dokładne jej osuszenie ręcznikami papierowymi nigdy ale to przenigdy nie należy ryby i mięsa szczególnie wołowiny rozmrażać w wodzie i ryba i mięso pochłaniają (wchłaniają) wodę i tym samym staje się bardzo niesmaczne. Poradę te otrzymałem swego czasu od znajomego szefa kuchni w renomowanej restauracji Warszawy. <papa>
Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: A_nia 09-12-2012 12:12:34 To ja trochę nietypowo ...nie będzie to ani potrawa ani też ciasto ;) a :
Likier kukulka Składniki: - 500 ml mleka skondensowanego - 250 g cukierkow kukulka - 300 ml wodki Przygotowanie: Cukierki rozpuscic w mleku skondesnowanym, podgrzewajac wszystko na malym ogniu. Można je wcześniej potraktowac tłuczkiem, szybciej sie rozpuszcza ;) Przestudzic, mieszajac co jakis czas by sie mleko nie scielo i nie zrobil sie korzuch. Dolac wodke ( u mnie 300 ml oj grzeje, mniej badz wiecej, zalezy od waszych upodoban smakowych) odstawic do przegryzienia na jakies 2-3 dni. Przechowywac w lodowce. Na zdrowie :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Aniii7 10-12-2012 20:12:07 Podobno pyszności, może aniii7 zrobi na święta?
sernik gotowany - przepis 24 listopada 2012 Sernik gotowany Ciasto 1 kg mąki 6-9 ugotowanych na twardo żółtek (przetrzeć przez sitko) 60 dag masła 30 dag cukru pudru Łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 2 kg sera 25 dag masła 6 jaj 40 dag cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Szklanka mleka Zapach cytrynowy lub skórka z otartej cytryny 100g rodzynek Polewa pół szklanki śmietany pół szklanki cukru 2 łyżki kakao Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na 4 części, z każdej upiec placek (duża blacha). Ser i masło przekręcić przez maszynkę, dodać żółtka, cukier i pianę z białek i razem utrzeć mikserem na gładko. Masę włożyć do garnka i podgrzewać aż zacznie "pyrkać". Odstawić, dodać mleko z mąką ziemniaczaną i ponownie podgrzać aż zacznie "pyrkać". Wyłączyć, zmieszać ze skórką cytrynową i rodzynkami, przestudzić. Przekładać placki masą serową, wierzch polać polewą czekoladową. SMACZNEGO Wersja dla leniwych: Kruche placki można zastąpić herbatnikami np. petitkami Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Aniii7 10-12-2012 20:12:47 Net dziękuje za dobre rady w sprawie ryby, skorzystam :)
Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: NetManiak 10-12-2012 21:12:29 Net dziękuje za dobre rady w sprawie ryby, skorzystam :) Prosze :) w ramach podziekowan chetnie przyjme poczestunek Twoim apetycznym sernikiem :)Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Dziunio 11-12-2012 11:12:44 Witajcie Topwicze. Mikiwiki namówiła mnie zebym co jakis czas porzucił Wam jakąś potrawe do wyprubowania i własnie sie zaczyna. duzo radosci z odkrywania nowych smaków i przyjemnosci z gotowania życzy dziunio :)))
jako że zbliża sie wigilia to ryka jest idealnym pomysłem na początek naszych zmagan kulinarnych- do startu, gotowi, jazda ! Dorsz w pomidorach z tymiankiem Z młodym szczypiorkiem z cebulką i opiekanymi ziemniakami. Jedno z moich najlepszych dań. Delikatne mięso dorsza w gęstym sosie z całymi kawałkami pomidorów, z aromatem świeżego tymianku. Do dania przygotowałam opiekane ziemniaki w pikantnej przyprawie grillowej. Składniki, 2 porcje: • 2 filety z dorsza, każdy po 150 g • 1/2 puszki pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym • 2 młode szczypiorki z cebulką, pokrojone w plasterki • 1 łyżeczka brązowego cukru • 1 łyżka sosu sojowego • 3 gałązki świeżego tymianku • oliwa z oliwek • 2 gałązki świeżych pomidorków do dekoracji • ziemniaki z wody lub opiekane w piekarniku, ewentualnie chleb Wykonanie: •Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oliwy, dodaję pokrojony szczypiorek wraz z cebulką i lekko podduszam przez 5 minut. Dodaję pomidory z sosem, brązowy cukier, sos sojowy i oberwane listki tymianku, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 5 minut, dodaję filety dorsza, lekko oprószone solą i pieprzem, przykrywam i gotuję przez 8 - 10 minut. •W międzyczasie gałązki pomidorków smaruję oliwą, układam na folii aluminiowej i zapiekam kilka minut pod średnio rozgrzanym grillem w piekarniku. •Rozkładam sos pomidorowy z patelni na 2 talerze, układam po kawałku ryby, gałązce pomidorków, polewam dodatkową oliwą z oliwek, posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską do smaku. Podaję z ziemniakami lub z chlebem. i pamiętajcie - ryby lubieją cytrynę i koperek. smacznego Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Dziunio 11-12-2012 11:12:42 witam.
kolejny przepis na świąteczną rybkę tym razem dla smakoszy z grubszym portwelem i cierpliwoscią :)) Rolada z łososia w szynce parmeńskiej z żółtym ryżem Składniki, 6 porcji: • 1 kg filetu z łososia • 2 łyżki masła • 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę • 1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g) • 400 ml wrzącego bulionu jarzynowego • 1/2 łyżeczki przyprawy kurkumy • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 2 łyżki posiekanego szczypiorku • sok i starta skórka z 1/4 cytryny • 240 g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej (3 opakowania, każde po 80 g) lub szynki parmeńskiej na wagę • 6 listków laurowych • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowo do serwowania • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz oraz: sznurek wędliniarski, 6 kawałków po około 30 cm każdy Dodatki: sałata z miodowym sosem winegret lub warzywa z wody Przygotowanie: •Wyciąć nożem skórę z łososia, pesetą wyjąć ości. Filety umyć, osuszyć i przekroić poziomo na 2 cieńsze płaty, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. •Na patelni na maśle zeszklić cebulę, dodać surowy ryż i smażyć przez minutę mieszając, aż ryż pokryje się masłem. Wlać gorący bulion, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 16 minut. •Dodać kurkumę, natkę pietruszki, szczypiorek, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać. •Na desce rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę. •Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe. Za pomocą pędzelka posmarować roladę 3 łyżkami oliwy z oliwek. •Roladę ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 195 stopni piekarnika. Piec przez 40 minut. Chwilę odczekać, posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek i pokroić w plastry. Podawać z dodatkową oliwą z oliwek do smaku, sałatą z miodowym sosem winegret lub warzywami z wody. smacznego Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Dziunio 11-12-2012 18:12:24 witam.
zdradze Wam przepis na ZAWODOWY BARSZCZ WIGILIJNY :)) SKŁADNIKI NA 5 L ZUPY burak czerwony 1,2 kg marchew 2 szt seler 1 szt (sredni) pietruszka 2 szt por 1 szt cebula 2 szt czosnek polski 1 główka ale moze byc wiecej, zalezy od upodobań jabłka kwasne 3 szt grzyby suszone 3 dkg kosci z karkówki na wywar z 1 góra z 2 karkówek liść laurowy 5 listków ziele angielskie 10 kulek pieprz czarny mielony do smaku papryka do smaku sól i cukier do smaku kminek (tajemny składnik) 1 łyżka stołowa majeranek 1 mała paczka ( dodawac na koncu gotowania) suszone śliwki 10 dkg ocet 100 ml woda 5,5 l sposób wykonania: z kości , wody, lisci laurowego , ziela i kminku gotujemy wywar . gotować ok. 1,5 h , a następnie wyjmujemy kosci które można sobie poobgryzac :)). do powstałego wywaru dodajemy obrane i rozdrobnione warzywa, i pozostałe składniki oprócz octu i majeranku.wszystkie składniki gotujemy w wywarze przez ok. 1 h i na koniec dodajemy majeranek i ocet. O, całkiem zapomniałem zo czosnku- jego też trzeba rozdrobnic a najlepiej rozgnieść. Na koniec doprawiamy do smaku solą i cukrem, dosypujemy pieprzu czy papryki według uznania i taki barszcz pozostawic na 24 h aby że tak powiem nabrał mocy. I teraz po tym czasie możemy albo odcedzic przez sito całość albo odcedzać sobie partiami( tak lepiej) i mamy barszcz na całe świeta dla 4 osobowej rodzinki, a barszczyk na kaca też piękna sprawa ( CO NIE PANOWIE) . ŻYCZĘ SMACZNEGO I POSZUKIWANIA SMAKU DO SKUTKU. Barszcz zasadniczo powinien być śłodko-słono-kwaskowy a reszta składników oprócz walorów smakowych podziała na wasze nosy i oby to były przyjemne wrażenia. smacznego- dziunio Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Dziunio 11-12-2012 19:12:15 suplemencik do barszczu wigilijnego.
PRAWIDŁOWO ZROBIONY BARSZCZ MA MIEĆ KRWISTO CZERWONY KOLOR A NIE JAKIES RÓŻOWE SIUŚKI :D :D . POZDROWIONKA Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 11-12-2012 19:12:34 dziunio :) sliczne dzieki ze wzbogaciles tutaj stronke z tyloma super przepisami:)
Milo nam ze zawital tutaj prawdziwy z zawodu kucharz :) Chetnie skorzystamy z tych fachowych recept szczegolnie w swiatecznym okresie :) Serdeczne podziekowania i pozdrowienia :) Mikiwiki Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Quasimodo80 12-12-2012 10:12:45 No to już nie będzie barszcz wigilijny bo mnie bynajmniej w szkole uczyli że robi się go bez dodatków mięsa! Bynajmniej w tym dniu należałoby zrezygnować z kości i wszelkiego rodzaju suplemencików! Cóż ile szkół tyle pomysłów!
Ale zgadzam się z jednym kolor ma być ciemno krwisty! Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Dziunio 12-12-2012 18:12:58 quasimodo80 - każdy może to zrobic jak chce . dla mnie wywar jarski to śmiech na sali i przypominam Ci że już dawno zniesli post w wigilie- spytaj swojego księdza co je w wigilie .
pozdrowionka Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Quasimodo80 12-12-2012 18:12:34 quasimodo80 - każdy może to zrobic jak chce . dla mnie wywar jarski to śmiech na sali i przypominam Ci że już dawno zniesli post w wigilie- spytaj swojego księdza co je w wigilie . pozdrowionka dziunio1973 zanim zaczniesz innych pouczać na temat postu i innych tam skoromysłów, to uważnie przeczytaj. Na początku powinnieneś wiedzieć, że post w Wigilię wywodzi się z dawnych czasów. Dziś Adwent nazywany jest czasem radosnego oczekiwania, ale jeszcze niedawno był raczej okresem pokutnym i dawniej ludzie surowo pościli. Sam dzień Wigilii należy do Adwentu, stąd wzięła się praktyka poszczenia, a właściwie powstrzymywania się od mięsa. Podczas II Polskiego Synodu Plenarnego w roku 2003 biskupi napisali i ogłosili że wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych obowiązuje wszystkich, którzy ukończyli 14. rok życia. Dla mnnie barszcz wigilijny, z mięsem to pomyłka i zero szacunku dla tradycji! W tym jednym dniu roku można sobie odmówić mięsa! Póki co nie jestem katolikiem i nawet nie wiem kto jest u mnie na parafii księdzem panem i plebanem Ale szanuje pewne wpojone mi przez rodziców tradycje... cóż każdy z nas kończył różne różniaste szkoły gastronomiczne... ;) Z Twojego przepisu skorzystam ot np. jutro, a co mi tam...z rana pobiegnę po kości z karczku i drżyjcie panowie Okrasa i Pascal! I ja Ciebie pozdrawiam! Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 13-12-2012 22:12:01 guasimodo80 :) witaj :)
Piszesz ze nie jestes katolikiem a Twoja wypowiedz tutaj na temat postnej Wigilji brzmi jakbys nim byl, bo z tego co pamietam to takie podejscie do scislego postu wywodzi sie glownie z tej wiary. Tradycje tradycjami, zasady zasadami ale bez przesady. Co , kiedy i jak ktos ugotuje i sprobuje powinna to byc wylacznie kazdego osobista sprawa i wybor. Forum o PRZEPISACH KULINARNYCH powinien miec wylacznie charakter zwiazany z przepisami i ich przyrzadzaniem, wymianie opini co do ich rezultatow i ogolnie o jedzeniu. Nie powinno tutaj miec miejsca ocenianie ludzkich charakterow i ich pogladow. Taki przynajmniej byl moj cel kiedy stworzylam ta strone. Pozdrawiam wszystkich smakoszy i wielbicieli tego forum i korzystam z okazji aby podziekowac Wam za dotychczasowe wpisy i rady :) Mikiwiki :) Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Gorgona 15-12-2012 23:12:23 Przepis na dobrą czekoladę
składniki: 1 masło,3 łyżki kakao,10 łyżek mleka z kartonu ( lub wody) 1 szklanka cukru,2,5 szkl. mleka w proszku. W garnku rozpuszczamy masło do której dodajemy następnie cukier i kakao. Całość stale mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. W ten sposób otrzymujemy bazę naszej czekolady. Na tym etapie można popróbować i dodać więcej cukru wedle uznania.Taką polewę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej mleko w proszku. Całość dokładnie miksujemy ponownie do uzyskania gładkiej masy.Do czekolady dodajemy ulubione dodatki i łączymy je przy użyciu drewnianej łyżki (będzie ciężko). Gotową czekoladę z dodatkami przekładamy do formy (blaszka wąska) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia (najlepiej na noc). pozdrawiam :* Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Mikiwiki 16-12-2012 15:12:50 Gorgona super przepis na swieta :)
Mowiac tutaj o ulubionych dodatkach masz chyba na mysli: bakalie, orzechy, migdaly, wiorki kokosowe itp. Na pewno smakuja pysznie razem te zlaczone skladniki po zastygnieciu :) Miammmmm :D Tytuł: Odp: PRZEPISY KULINARNE Wiadomość wysłana przez: Dziunio 01-02-2013 19:02:41 na sobotnią kolację jak znalazł- potem juz tylko wino, kobieta i .. zabawa
Składniki, 2 porcje: • 2 jajka • 90 g boczku, pokrojonego na cienkie plasterki (lekko wędzonego lub suszonego - pancetty) • 160 g makaronu spaghetti • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia • 30 g tartego sera owczego Pecorino (lub Parmezanu) • sól morska do smaku i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu • świeżo zmielony kolorowy pieprz (opcjonalnie) Przygotowanie: Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem, ostawić. Boczek pokroić w poprzek na 0,5 cm paseczki, jeśli ma twardą i grubą skórę, odkroić ją. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, przykryć. Posiekać czosnek oraz natkę pietruszki.Na patelnię wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodać boczek i smażyć na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, mieszając co chwilę. Boczek ma się lekko podtopić i tylko delikatnie zrumienić. Dodać czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu przez 15 sekund.Trzymając patelnię na małym ogniu, dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia i wymieszać z połową sera pecorino oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gdy dno patelni nieco ostygnie, ale makaron będzie ciągle gorący, polać go roztrzepanymi jajkami i mieszać aż cały pokryje się masą jajeczną. Jajka nie mogą całkowicie ściąć się od gorącej patelni, mają utworzyć delikatny, kremowy sos, i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.Od razu podawać, doprawiając solą oraz posypując dodatkowym serem pecorino Ja (19:43) tan parmezan oczywiscie pomiń . zwykły ser do posypania . oczywiscie inny makaron jak najbardziej tez moze byc Ja (19:47) a sałata - pokroisz troche sałaty lodowej , do tego pomidor, ogórek , jak lubisz to feta. I sos- prosto - oliwa, ocet winny, sól, sukier i robisz go tak- wszystkie składniki w odpowiednich ilosciach np. 100 ml oliwy, 30 ml octu i do smaku sól i cukier - i to wszystko do małego słoiczka, zakręcasz i wytrzepujesz jak drinki w shakerze. smacznego i najlepszej muzyki życzy dziunio |