Sprawdź:
Zobacz:
Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek:

PRZEPISY KULINARNE

 (Przeczytany 39694 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Mikiwiki
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Offline

Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302



« Odpowiedz #20 : 11-05-2012 19:05:50 »

Robert_Lato Uśmiech dzieki bardzo za super interesujaca potrawe Uśmiech bardzo chetnie wkrotce wyprobuje Uśmiech
Pozdrawiam Śmiech

Zapisane
Mikiwiki
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Offline

Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302



« Odpowiedz #21 : 15-09-2012 16:09:39 »

Salatka na zimno

Sklad:
5 jajek ugotowanych na twardo
30 dkg kielbasy szynkowej (ta najlepiej sie nadaje smakowo)
6 ogorkow korniszonow
i cebula (lub szczypiorek)
1 puszka groszku z puszki (odsaczyc, sparzyc wrzatkiem, odsaczyc i ostudzic)
3 lyzki majonezu
pieprz, sol.

Wszystko drobno pokroic, wymieszac, gotowe do spozycia.

Bardzo smaczne Uśmiech zapewniam Uśmiech

« Ostatnia zmiana: 15-09-2012 16:09:14 wysłane przez mikiwiki » Zapisane
Mikiwiki
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Offline

Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302



« Odpowiedz #22 : 15-09-2012 16:09:49 »

Cos dla smakoszy robienia zapasow na zime.

Ogorki w zalewie z curry - wyjatkowo smaczne Uśmiech zapewniam

Zalewa:
1 litr wody
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki octu 10%
3 lyzeczki soli
4 lyzeczki curry mielonej  (firmy Kamis jest najlepsza)

Zagotowac zaprawe.

Ogorki obrac ze skorki, pokroic wzdluz na 4 czesci.

Na spod sloika ( te mniejsze) wsadzic gruby krazek cebuli + listek maly selera,
wsadzic ogorki (ile sie zmiesci), zalac wrzaca zalewa, na wierzch znow
polozyc krazek cebuli + seler.
Zakrecic sloik z zawartoscia , spasteryzowac gotujac sloiki 15 minut,
 potem wyjac i wywrocic sloik wieczkiem w dol, zostawic do ostygniecia.

Na zime jak znalazl Uśmiech

Zapisane
Mikiwiki
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Offline

Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302



« Odpowiedz #23 : 15-09-2012 16:09:34 »

Pasta z makreli wedzonej Uśmiech

1 ryba makrela wedzona (obrac ze skory i osci)
cebula
ogorek korniszon
papryka w occie (troszke) ale nie koniecznie
jajko gotowane na trwardo
sol, pieprz
lyzka majonezu

Wszystko razem zmiksowac - pyszne na kanapke
lub swieza bakietke  jako n.p przystawka do obiadu dla gosci.
(Bakietke wtedy mozna zarumienic na patelni chwile na masle) 


- wyjatowo smaczne Uśmiech

Zapisane
Mikiwiki
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Offline

Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302



« Odpowiedz #24 : 15-09-2012 17:09:54 »

Dorsz na goraco

Sklad:
600 gram dorsza
3 zabki czosnku
3 szt cebule
5 szt pomidorow (najlepiej sparzyc i obrac ze skorki - ale nie koniecznie)
1 szt pory ( sredniej wielkosci)
2 lyzki margaryny
sol, pieprz

Do podbicia:
pol szklanki wody  + 1 lyzka maki

Warzywa posiekac, wszystkie skladniki wsadzic do garnka, zalac woda
 i zagotowac okolo 10 minut (aby ryba byla gotowa do spozycia).
Podprawic woda z maka - ostroznie  mieszajac aby ryba sie nie uszkodzila za duzo
 - gotowe do podania Uśmiech

Najlepiej smakuja do tego ziemniaki.

Mozna ugotowac ziemniaki pokroic w grube plastry wylozyc na polmisek
i zalac talarki ta ryba Uśmiech wyjatkowo pasujaca potrawa jak ma sie gosci Uśmiech

Koniecznie lampka bialego wina !!!!


Zapisane
Jachas3D
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +0/-0
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Debiut: 2012/05/02
Wiadomości: 50


« Odpowiedz #25 : 16-09-2012 21:09:43 »

Mój przysmak to Ziemniaki z Ogniska:D:D:D Znam nie zły przepis:D
 
Składniki:

-Ziemniaki:D(dowolonej ilości)
-Rozrzażone ognisko
-Sól

Sposób przyżadzenia:

W rozrzażone ognisko wrzucić ziemniaczki(w mundurkach) poczekać 30 min i wyciągnąć. następnie upieczone ziemniaczki "rozebrać" z mundurku , posolic i SMACZNEGO:D

Taki wiejski przysmak:) Pozdrawiam:D:D:D

Zapisane

Pozdrawiam Jachaś Mrugnięcie
Mikiwiki
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Offline

Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302



« Odpowiedz #26 : 17-09-2012 08:09:45 »

Jachas3D Uśmiech tutaj wszystkie przepisy sa mile widziane Uśmiech nawet te najproszcze Uśmiech
Nie raz takie ziemniaki jadlam za mlodych lat Uśmiech ale calkiem o tym zapomnialam Uśmiech
Choc stosowalo sie troche masla tez na ziemniaka Uśmiech oprocz soli Uśmiech
Trzeba ten przepis na nowo zaczac stosowac Uśmiech jak pogoda pozwoli Uśmiech
Fajnie ze tutaj zajrzales / zajrzalas Uśmiech
Pozdrawiam Uśmiech

Zapisane
Bear
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +1/-0
Offline Offline

Debiut: 2007/02/01
Wiadomości: 124


« Odpowiedz #27 : 17-09-2012 09:09:22 »

Do tych ziemniaków z ogniska proponuję jeszcze masełko Śmiech Wtedy jest full extaza smaku Jupi!
Ups Mikiwiki już to napisała  Mrugnięcie Ale żeby nie było,że się powtarzam,to na ognisku fajnie piecze się jabłka na patyku  Mrugnięcie Bo o kiełbasce i innych urokach ogniska chyba nie trzeba pisać.Wszystko zależy od fantazji  Śmiech

« Ostatnia zmiana: 17-09-2012 09:09:11 wysłane przez BEAR » Zapisane
Mikiwiki
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Offline

Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302



« Odpowiedz #28 : 17-09-2012 09:09:30 »

Napisalam wlasnie o tym Uśmiech  maslo Uśmiech kropka nad i  Śmiech w tym przepisie Uśmiech

Zapisane
Mikiwiki
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Offline

Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302



« Odpowiedz #29 : 17-09-2012 09:09:36 »

Jak juz te ziemniaki sie tutaj zrobily takie popularne to majac kominek w domu mozna
ziemniaki zawinac w folie i wrzucic do zaru tam Uśmiech bedzie superowy rezultat:)
Szczegolnie smakuje zima jak ogniska nie rozpala sie taka pora na zewnatrz Uśmiech
do ziemniaka proponuje wtedy sledzika ze schlodzona wodeczka Uśmiech
no i nie zapominamy o soli i masle  Śmiech

Zapisane
Bear
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +1/-0
Offline Offline

Debiut: 2007/02/01
Wiadomości: 124


« Odpowiedz #30 : 17-09-2012 09:09:47 »

I nie zapominamy również,że najlepiej wszystko smakuje z osobą/osobami,którą kochamy/lubimy wtedy życie jest piękne.Carpe diem Uśmiech

Zapisane
Mikiwiki
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Offline

Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302



« Odpowiedz #31 : 17-09-2012 10:09:29 »

Jablka zapiekane w microfalowce Uśmiech

Przepolowic jablko na pol, wydrazyc pestki i wsadzic do micorfalowki
na pare minut aby jablko bylo miekkie.
Po wyjeciu polac miodem i do tego na przyklad galka lodow vaniljowych Uśmiech

Szybko, smacznie i wygodnie Uśmiech zapewniam Uśmiech

« Ostatnia zmiana: 27-09-2012 17:09:08 wysłane przez mikiwiki » Zapisane
Nomada29
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +4/-0
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Debiut: 2011/01/01
Wiadomości: 136



« Odpowiedz #32 : 17-09-2012 10:09:50 »

Przepis - zapiekanka juhasa... Uśmiech
Składniki
4 ziemniaki ugotowane,
1 mały ogórek zielony,
3-4 plastry szynki,
3-4 plastry boczku,
4 grzyby,
1 średni ogórek konserwowy,
oscypek tarty,
ketchup,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
łyżka oliwy

Ziemniaki pokroić w plastry, grzyby poddusić, oscypek zetrzeć, ogórki pokroić, szynkę i boczek pokroic w paski.
Do naczynia wkładać warstwami:
oliwa - ziemniaki - ogórek zielony - szynka - boczek - grzyby - ogórek konserwowy - oscypek - ketchup.
Zapiekać ok.15 minut w 200oC.

Życzę smacznego...bo jest naprawdę zapiekanka w dechę i smaczna...Uśmiech
P.S.ja spróbowałem i zamiast ziemniaków dałem makaron świderki..super wyszło..UśmiechNomada...

Zapisane

nomada Uśmiech
Jachas3D
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +0/-0
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Debiut: 2012/05/02
Wiadomości: 50


« Odpowiedz #33 : 17-09-2012 10:09:28 »

Łatwy przepis na walentynkową kolację: "Nie przez żołądek do serca, ale przez serce do żołądka!"

Składniki:
gotowane, zdrowe na serce buraczki przycięte na kształt frytek
kępki tuńczyka w oleju
nać pietruszki nierozdrobniona, aby kształt listków pozostał zachowany
kawałeczki konserwowej papryki ze słoiczka od mamusi
oczywiście maślanka z czosnkiem granulowanym
Całość musi odstać w lodówce jakąś godzinę, aby maślankę przeniknął różowy barwnik. Warto dodać, że najpierw należy ułożyć kształt serca, później zająć się maślanką, a obramowanie rybne pozostawić na koniec.

Polecam podawać z białym, półwytrawnym winem.

Choć do walentynek jeszcze wieki,  ale na wszelki wypadek ten przepis się przyda Śmiech

Zapisane

Pozdrawiam Jachaś Mrugnięcie
Nomada29
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +4/-0
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Debiut: 2011/01/01
Wiadomości: 136



« Odpowiedz #34 : 01-10-2012 19:10:07 »

Witanko wszystkim...Wczoraj będąc na imprezie zobaczyłem u właścicielki zaczepisty i smaczny bo go jadłem gulasz bawarski...Uśmiech i poprosiłem o przepis...i od razu go udostępniam..Uśmiech
 Bawarski gulasz piwny..Uśmiech)))..
800 g wieprzowiny z udźca...
1 łyżka sklarowanego masła...
pół pęczka zielonej cebulki....
330 ml piwa...
400 ml bulionu....
1 łyżka kminku....
800 g ziemniaków....
sól....
2 czerwone papryki....
pieprz....
słodka papryka....
1-2 łyżki musztardy....
100 g śmietany kremówki.....
1 łyżka mąki ziemniaczanej....
pół pęczka pietruszki...
1 łyżka masła
....
Przygotowanie...Uśmiech
Mięso pokroić w kostkę i smażyć 5 minut (porcjami) na sklarowanym maśle....
Zieloną cebulkę pokroić i połowę dodać do mięsa i smażyć razem 2 minuty..... Wlać piwo i bulion.... Doprawić kminkiem i gotować ok 1 godzinę..... Ziemniaki obrać, poprzekrawać i ugotować w osolonej wodzie....
Paprykę pokroić w kostkę i dodać do gulaszu 15 minut przed końcem gotowania..... Doprawić solą, pieprzem i papryką...... Dodać musztardę i śmietanę..... Pozostałą cebulkę dodać 5 minut przed końcem gotowania...... Pietruszkę drobno pokroić , masło stopić, ugotowane ziemniaki obtoczyć w maśle i pietruszce, podawać z gulaszem....

Czas przygotowania: 90 minut



* Bawarski gulasz piwny....jpg (69.67 KB, 625x455 - wyświetlony 856 razy.)
Zapisane

nomada Uśmiech
Anesia
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +3/-0
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Debiut: 2012/10/12
Wiadomości: 28



« Odpowiedz #35 : 03-11-2012 17:11:15 »

Sałatka Królewska by Ewa M.

Składniki:
puszka ananasa w kawałkach
puszka kukurydzy
słoik selera w zalewie
5 jaj ugotowanych na twardo i drobno pokrojonych
30 dag wędlinki ulubionej drobno pokrojonej
dla lubiących może być por drobno pokrojony i zaparzony wrzątkiem, odcedzony
kilka łyżek dobrego majonezu

Przygotowanie:
W salaterze układamy po kolei kilka kawałków ananasa, 1/3 selera, połowę kukurydzy, połowę szynki, połowę pora, połowę jaj, połowę ananasa, znowu 1/3 selera, kukurydzę, szynkę, pora, jaja, seler, ananasa i wierzch przykrywamy majonezem (kilka łyżek). Można posypać startym żółtym serem chociaż ja wolę bez Uśmiech
Przed podaniem dobrze jest schłodzić sałatkę w lodówce.
Smacznego!

Zapisane
Mikiwiki
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Offline

Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302



« Odpowiedz #36 : 04-11-2012 11:11:59 »

aneskawb - dzieki za przepis , brzmi prosto i smacznie , ale male pytanie:
Sloik selera w zalewie?? co to takiego? kupuje sie gotowe ? czy samemu trzeba najpierw zrobic???

Pozdrawiam Uśmiech
Mikiwiki

Zapisane
Anesia
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +3/-0
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Debiut: 2012/10/12
Wiadomości: 28



« Odpowiedz #37 : 05-11-2012 10:11:27 »

mikiwiki dokładnie, selerka w zalewie można kupić praktycznie w każdym sklepie hmm pewnie można zrobić samemu taki przetwór, jednak ja się raczej nie podejmę Zniesmaczony a sałatkę naprawdę polecam, nieskomplikowana, pięknie wygląda i syci Uśmiech

Pozdrawiam

Zapisane
Mikiwiki
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Offline

Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302



« Odpowiedz #38 : 06-11-2012 12:11:01 »

aneskawb Uśmiech dzieki za tips Uśmiech nie mialam pojecia ze taka zalewa z selera jest w ogole dostepna w sklepach. Ale w moim przypadku wyjasnia sprawe dlaczego o tym nie wiedzialam.
Na pewno poszukam na polkach przy najblizszej okazji co to za cudo kulinarny wynalazek i jak to smakuje Uśmiech

Pozdrawiam Cie serdecznie szczegolnie z mysla ze od niedawna
jestes wsrod nas topowiczow Uśmiech
Mikiwiki

Zapisane
Nomada29
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +4/-0
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Debiut: 2011/01/01
Wiadomości: 136



« Odpowiedz #39 : 06-11-2012 17:11:12 »

...Podaję Ci przepis mej babci...mikiwiki...Uśmiech
Seler w zalewie,do sałatek...
2 kg selera....
1 szkl. octu....
3 szkl. wody....
2 łyżki cukru....
3-6 goździków....
kawałek cynamonu....

Obrany,pokrojony w słupki seler (tarka V) zblanszować w wodzie z 2 łyżkami soli i 1 łyżką octu,wody ma być tyle, żeby przykryć warzywo. Zalewę zagotować, wrzucić odcedzony seler,wkładać do słoików.... Pasteryzować ok. 20 min....
Sałatka z selerem w/w
osączyć seler z zalewy, dodać kukurydzę,ananasa z puszki,jabłko i szynkę konserwową pokrojone w kostkę,zalać majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym 1:1.... Doprawić do smaku solą i pieprzem.....Pozdrawiając ciepło,cóż więcej tylko mogę życzyć Ci(Wam) smacznego....Uśmiech
Ps. Można układać warstwami w przeźroczystej misce,fajnie to wygląda...Śmiech

Zapisane

nomada Uśmiech
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  
TOP80 na Facebooku
Porozmawiaj

TOP80 GG: 890


Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Power Play Tygodnia
Proponuje: Nika
Wykonawca: Gina T.
Tytuł: Now It's Raining In The Center Of My Heart
Rok: 2011-09-09
Słuchaj Radia TOP80
Radio TOP80 - gra PiloNet
Valerie Dore - The Night (Remix)
0 (100) słuchaczy
Valerie Dore
Italy 1984
Poprzednio graliśmy...
Twoje ulubione...
Program Radia TOP80
23:00
ZOSTAŃ DJ-EM!
PiloNet
20:00
Przebojowo  i Tanecznie    
GrzegorzN
21:00
U NetManiaka Za Piecem
NetManiak
23:00
Noc U Maćka
Maciek
Zamów Piosenkę
Teraz i Ty możesz zagrać w radio!
Wpisz poniżej fragment tytułu/wykonawcy utworu, który chciałbyś zaprezentować innym:
System inteligentnie podpowie piosenki, nawet jeśli zrobisz literówki.
Wypróbuj, zobacz jak łatwo teraz znaleźć utwór co do którego nazwy i pisowni nie byłeś pewien.
Jeśli Ci się spodoba, podziel się wrażeniami z innymi i zaproś do wspólnej zabawy :)
Szafeta
Słuchacze najaktywniej zamawiający piosenki w ostatnim tygodniu:
GrzegorzN (30 zamówień)
Piotr71 (24 zamówień)
Arsau6 (15 zamówień)
Gorgona (12 zamówień)
Stalowy72 (12 zamówień)
Darek1967 (12 zamówień)
Adamo 80 (9 zamówień)
NetManiak (7 zamówień)
Sweety80 (6 zamówień)
Alien (3 zamówień)
Dziękujemy za współtworzenie repertuaru radia TOP80 Uśmiech