Mikiwiki
Forumowicz
Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302
|
|
« Odpowiedz #20 : 11-05-2012 19:05:50 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mikiwiki
Forumowicz
Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302
|
|
« Odpowiedz #21 : 15-09-2012 16:09:39 » |
|
Salatka na zimno
Sklad: 5 jajek ugotowanych na twardo 30 dkg kielbasy szynkowej (ta najlepiej sie nadaje smakowo) 6 ogorkow korniszonow i cebula (lub szczypiorek) 1 puszka groszku z puszki (odsaczyc, sparzyc wrzatkiem, odsaczyc i ostudzic) 3 lyzki majonezu pieprz, sol.
Wszystko drobno pokroic, wymieszac, gotowe do spozycia.
Bardzo smaczne zapewniam
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-09-2012 16:09:14 wysłane przez mikiwiki »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mikiwiki
Forumowicz
Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302
|
|
« Odpowiedz #22 : 15-09-2012 16:09:49 » |
|
Cos dla smakoszy robienia zapasow na zime.
Ogorki w zalewie z curry - wyjatkowo smaczne zapewniam
Zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki octu 10% 3 lyzeczki soli 4 lyzeczki curry mielonej (firmy Kamis jest najlepsza)
Zagotowac zaprawe.
Ogorki obrac ze skorki, pokroic wzdluz na 4 czesci.
Na spod sloika ( te mniejsze) wsadzic gruby krazek cebuli + listek maly selera, wsadzic ogorki (ile sie zmiesci), zalac wrzaca zalewa, na wierzch znow polozyc krazek cebuli + seler. Zakrecic sloik z zawartoscia , spasteryzowac gotujac sloiki 15 minut, potem wyjac i wywrocic sloik wieczkiem w dol, zostawic do ostygniecia.
Na zime jak znalazl
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mikiwiki
Forumowicz
Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302
|
|
« Odpowiedz #23 : 15-09-2012 16:09:34 » |
|
Pasta z makreli wedzonej
1 ryba makrela wedzona (obrac ze skory i osci) cebula ogorek korniszon papryka w occie (troszke) ale nie koniecznie jajko gotowane na trwardo sol, pieprz lyzka majonezu
Wszystko razem zmiksowac - pyszne na kanapke lub swieza bakietke jako n.p przystawka do obiadu dla gosci. (Bakietke wtedy mozna zarumienic na patelni chwile na masle)
- wyjatowo smaczne
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mikiwiki
Forumowicz
Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302
|
|
« Odpowiedz #24 : 15-09-2012 17:09:54 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jachas3D
Forumowicz
Pomocna dłoń: +0/-0
Offline
Płeć: Debiut: 2012/05/02
Wiadomości: 50
|
|
« Odpowiedz #25 : 16-09-2012 21:09:43 » |
|
Mój przysmak to Ziemniaki z Ogniska:D:D:D Znam nie zły przepis:D Składniki:
-Ziemniaki:D(dowolonej ilości) -Rozrzażone ognisko -Sól
Sposób przyżadzenia:
W rozrzażone ognisko wrzucić ziemniaczki(w mundurkach) poczekać 30 min i wyciągnąć. następnie upieczone ziemniaczki "rozebrać" z mundurku , posolic i SMACZNEGO:D
Taki wiejski przysmak:) Pozdrawiam:D:D:D
|
|
|
Zapisane
|
Pozdrawiam Jachaś
|
|
|
Mikiwiki
Forumowicz
Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302
|
|
« Odpowiedz #26 : 17-09-2012 08:09:45 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bear
Forumowicz
Pomocna dłoń: +1/-0
Offline Debiut: 2007/02/01
Wiadomości: 124
|
|
« Odpowiedz #27 : 17-09-2012 09:09:22 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 17-09-2012 09:09:11 wysłane przez BEAR »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mikiwiki
Forumowicz
Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302
|
|
« Odpowiedz #28 : 17-09-2012 09:09:30 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mikiwiki
Forumowicz
Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302
|
|
« Odpowiedz #29 : 17-09-2012 09:09:36 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bear
Forumowicz
Pomocna dłoń: +1/-0
Offline Debiut: 2007/02/01
Wiadomości: 124
|
|
« Odpowiedz #30 : 17-09-2012 09:09:47 » |
|
I nie zapominamy również,że najlepiej wszystko smakuje z osobą/osobami,którą kochamy/lubimy wtedy życie jest piękne.Carpe diem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mikiwiki
Forumowicz
Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302
|
|
« Odpowiedz #31 : 17-09-2012 10:09:29 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 27-09-2012 17:09:08 wysłane przez mikiwiki »
|
Zapisane
|
|
|
|
Nomada29
Forumowicz
Pomocna dłoń: +4/-0
Offline
Płeć: Debiut: 2011/01/01
Wiadomości: 136
|
|
« Odpowiedz #32 : 17-09-2012 10:09:50 » |
|
Przepis - zapiekanka juhasa... Składniki 4 ziemniaki ugotowane, 1 mały ogórek zielony, 3-4 plastry szynki, 3-4 plastry boczku, 4 grzyby, 1 średni ogórek konserwowy, oscypek tarty, ketchup, sól, pieprz, papryka słodka, łyżka oliwy Ziemniaki pokroić w plastry, grzyby poddusić, oscypek zetrzeć, ogórki pokroić, szynkę i boczek pokroic w paski. Do naczynia wkładać warstwami: oliwa - ziemniaki - ogórek zielony - szynka - boczek - grzyby - ogórek konserwowy - oscypek - ketchup. Zapiekać ok.15 minut w 200oC. Życzę smacznego...bo jest naprawdę zapiekanka w dechę i smaczna... P.S.ja spróbowałem i zamiast ziemniaków dałem makaron świderki..super wyszło..
|
|
|
Zapisane
|
nomada
|
|
|
Jachas3D
Forumowicz
Pomocna dłoń: +0/-0
Offline
Płeć: Debiut: 2012/05/02
Wiadomości: 50
|
|
« Odpowiedz #33 : 17-09-2012 10:09:28 » |
|
Łatwy przepis na walentynkową kolację: "Nie przez żołądek do serca, ale przez serce do żołądka!"
Składniki: gotowane, zdrowe na serce buraczki przycięte na kształt frytek kępki tuńczyka w oleju nać pietruszki nierozdrobniona, aby kształt listków pozostał zachowany kawałeczki konserwowej papryki ze słoiczka od mamusi oczywiście maślanka z czosnkiem granulowanym Całość musi odstać w lodówce jakąś godzinę, aby maślankę przeniknął różowy barwnik. Warto dodać, że najpierw należy ułożyć kształt serca, później zająć się maślanką, a obramowanie rybne pozostawić na koniec.
Polecam podawać z białym, półwytrawnym winem.
Choć do walentynek jeszcze wieki, ale na wszelki wypadek ten przepis się przyda
|
|
|
Zapisane
|
Pozdrawiam Jachaś
|
|
|
Nomada29
Forumowicz
Pomocna dłoń: +4/-0
Offline
Płeć: Debiut: 2011/01/01
Wiadomości: 136
|
|
« Odpowiedz #34 : 01-10-2012 19:10:07 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
nomada
|
|
|
Anesia
Forumowicz
Pomocna dłoń: +3/-0
Offline
Płeć: Debiut: 2012/10/12
Wiadomości: 28
|
|
« Odpowiedz #35 : 03-11-2012 17:11:15 » |
|
Sałatka Królewska by Ewa M.
Składniki: puszka ananasa w kawałkach puszka kukurydzy słoik selera w zalewie 5 jaj ugotowanych na twardo i drobno pokrojonych 30 dag wędlinki ulubionej drobno pokrojonej dla lubiących może być por drobno pokrojony i zaparzony wrzątkiem, odcedzony kilka łyżek dobrego majonezu
Przygotowanie: W salaterze układamy po kolei kilka kawałków ananasa, 1/3 selera, połowę kukurydzy, połowę szynki, połowę pora, połowę jaj, połowę ananasa, znowu 1/3 selera, kukurydzę, szynkę, pora, jaja, seler, ananasa i wierzch przykrywamy majonezem (kilka łyżek). Można posypać startym żółtym serem chociaż ja wolę bez Przed podaniem dobrze jest schłodzić sałatkę w lodówce. Smacznego!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mikiwiki
Forumowicz
Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302
|
|
« Odpowiedz #36 : 04-11-2012 11:11:59 » |
|
aneskawb - dzieki za przepis , brzmi prosto i smacznie , ale male pytanie: Sloik selera w zalewie?? co to takiego? kupuje sie gotowe ? czy samemu trzeba najpierw zrobic???
Pozdrawiam Mikiwiki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anesia
Forumowicz
Pomocna dłoń: +3/-0
Offline
Płeć: Debiut: 2012/10/12
Wiadomości: 28
|
|
« Odpowiedz #37 : 05-11-2012 10:11:27 » |
|
mikiwiki dokładnie, selerka w zalewie można kupić praktycznie w każdym sklepie hmm pewnie można zrobić samemu taki przetwór, jednak ja się raczej nie podejmę a sałatkę naprawdę polecam, nieskomplikowana, pięknie wygląda i syci
Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mikiwiki
Forumowicz
Pomocna dłoń: +6/-1
Offline Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 302
|
|
« Odpowiedz #38 : 06-11-2012 12:11:01 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Nomada29
Forumowicz
Pomocna dłoń: +4/-0
Offline
Płeć: Debiut: 2011/01/01
Wiadomości: 136
|
|
« Odpowiedz #39 : 06-11-2012 17:11:12 » |
|
...Podaję Ci przepis mej babci...mikiwiki... Seler w zalewie,do sałatek... 2 kg selera.... 1 szkl. octu.... 3 szkl. wody.... 2 łyżki cukru.... 3-6 goździków.... kawałek cynamonu.... Obrany,pokrojony w słupki seler (tarka V) zblanszować w wodzie z 2 łyżkami soli i 1 łyżką octu,wody ma być tyle, żeby przykryć warzywo. Zalewę zagotować, wrzucić odcedzony seler,wkładać do słoików.... Pasteryzować ok. 20 min.... Sałatka z selerem w/w osączyć seler z zalewy, dodać kukurydzę,ananasa z puszki,jabłko i szynkę konserwową pokrojone w kostkę,zalać majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym 1:1.... Doprawić do smaku solą i pieprzem.....Pozdrawiając ciepło,cóż więcej tylko mogę życzyć Ci(Wam) smacznego....Ps. Można układać warstwami w przeźroczystej misce,fajnie to wygląda...
|
|
|
Zapisane
|
nomada
|
|
|
|