Sprawdź:
Zobacz:
Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek:

PRZEPISY KULINARNE

 (Przeczytany 8968 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Mikiwiki
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-0
Offline Offline

Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 289



« Odpowiedz #40 : 06-11-2012 21:11:02 »

No naprawde niespodzianka z ta zalewa selera Uśmiech Dzieki nomada za podanie recepty:)
Nie wiem czy odwaze sie sama ja zrobic bo nie bardzo wiem jak to smakuje.
Kupie najpierw gotowa jak tylko bede miala do tego okazje Uśmiech
Natomiast Twoj gulasz wyprobuje w niedziele zrobic Uśmiech

Pozdrawiam Uśmiech

Zapisane
Anesia
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +3/-0
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Debiut: 2012/10/12
Wiadomości: 28



« Odpowiedz #41 : 07-11-2012 11:11:22 »

aneskawb Uśmiech dzieki za tips Uśmiech nie mialam pojecia ze taka zalewa z selera jest w ogole dostepna w sklepach. Ale w moim przypadku wyjasnia sprawe dlaczego o tym nie wiedzialam.
Na pewno poszukam na polkach przy najblizszej okazji co to za cudo kulinarny wynalazek i jak to smakuje Uśmiech

Pozdrawiam Cie serdecznie szczegolnie z mysla ze od niedawna
jestes wsrod nas topowiczow Uśmiech
Mikiwiki

mikiwiki ten seler w zalewie to bardzo ciekawe sałatkowe uzupełnienie - sam w sobie raczej nie powala smakiem, ale fajnie "nawilża" i miksuje się z innymi składnikami sałatki.

Dziękuję i również milutko Cie pozdrawiam Uśmiech

Zapisane
Dziunio1973
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +0/-0
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Debiut: 2011/03/16
Wiadomości: 46


italo&depeche mode,erasure i bad boys blue::))


« Odpowiedz #42 : 27-11-2012 22:11:20 »

to dla Aniiii7; [22:32:40] dziunio1973: na 4 porcje; 4 srednie filety obrac z błon i tłuszczu, pomidory krojone z puszki,1 trójkącik sera plesniowego lazur złoty, trocze rucoli i kilka listów bazylii, sól, pierz, oliwa do smazenia. Filet rokrawasz na połowy ale nie do konca, powstanie cos jak książka i delikatnie rozbij tłuczkiem lub ręką, posól i popieprz, pomidory z puszki opłącz z rucoląi bazylią i jak lubisz dodaj ząbek czosnku. położ na jedną częsć fileta ze 2 łyżki stołowe pomidorów z zielskiem i na to cząstkę sera plesniowego. Złóż w pół i smaż z obu stron po ok 4-5 min. do tego jakas sałata lodowa z oliwą i sokiem z cytryny z solą, cukrem i pieprzem i ziemniaki purre lub ryż. smacznego ANIII ))

Zapisane

szef kuchni , kibic Unii Leszno ale tez Zagłebia lubin w stosunku 30 lat do 10. gram na kurniku w tysiąca, domino i 358. nie lubie literaków.
Mikiwiki
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-0
Offline Offline

Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 289



« Odpowiedz #43 : 30-11-2012 20:11:57 »

dziunio 1973  Uśmiech pozwol tez ze i my skorzystamy z tej recepty Uśmiech
zdradz tylko jaka rybe rekomendujesz do tego przepisu i juz bedziemy happy

Pozdrawiam
Mikiwiki Uśmiech

Zapisane
Dziunio1973
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +0/-0
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Debiut: 2011/03/16
Wiadomości: 46


italo&depeche mode,erasure i bad boys blue::))


« Odpowiedz #44 : 01-12-2012 10:12:06 »

mikiwiki  Śmiech to nie filety z ryby tylko z kurczaka są w przepisie Uśmiech))  Przytulenie
 pozdeowionka dziunio


No nie wiem dlaczego sie mi skojarzyl ten przrepis  z filetami z ryb ale na pewno
sie tez nadaja zamiast filetow z kurczaka Uśmiech

« Ostatnia zmiana: 05-12-2012 19:12:43 wysłane przez mikiwiki » Zapisane

szef kuchni , kibic Unii Leszno ale tez Zagłebia lubin w stosunku 30 lat do 10. gram na kurniku w tysiąca, domino i 358. nie lubie literaków.
Aniii7
Kierownik Galerii
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-0
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Debiut: 2010/10/21
Wiadomości: 243



« Odpowiedz #45 : 05-12-2012 17:12:45 »

Dziunio mnie bardzo podoba się ten przepis i na pewno zrobię to w/g Twojego przepisu.

A w związku z tym, że zbliżają się święta, to podsuń nam jakieś przepisy a rybkę Uśmiech) Ja kiedyś robiłam i miała być zapiekana w naczyniu żaroodpornym z warzywami i wyszła mi mamałyga, ryba zamiast w kawałkach to była jak w zupie, rozpadała się, a muszę powiedzieć, że robiłam ściśle w/g przepisu.. a przepis miałam z opakowania z przyprawy do ryby, o ile pamiętam, miało to być coś w sosie koperkowym, śmietanowym...
Moja mama zawsze dawała dobry przepis na rybę po grecku i to wychodzi u mnie w domu bardzo dobrze Uśmiech)

Zapisane
NetManiak
Administrator
Forumowicz
*****

Pomocna dłoń: +26/-1
Online Online

Płeć: Mężczyzna
Debiut: 2001/08/14
Wiadomości: 10904


Ojciec Założyciel ;-)


« Odpowiedz #46 : 06-12-2012 08:12:14 »

Aniu, czytajac rezultat Twej walki z ryba wnioskuje, ze korzystalas z produktu zamrozonego, z duza zawartoscia glazury. Tez sie kiedys na tym przejechalem Uśmiech
Glazura jest dodawana przez producentow po zamrozeniu ryby, by zabezpieczyc ją od wysychania w zamrazalniku.
Przed uzyciem takich ryb trzeba tej glazury sie pozbyc, a nastepnie rybe osuszyc.
Ja to robie, zanurzajac na krotko zamrozony filet we wrzacej wodzie, az glazura sie rozpusci, a mieso nadal jest zamrozone. Pozniej takie mieso osuszam na papierowym reczniku i dopiero takie uzywam. Dzieki temu nie mam "zupy" tak jak po pierwszych moich eksperymentach z ryba mrozona Uśmiech
Ciekaw jestem jak Wy sobie radzicie z tym rybnym problemem?

Zapisane

Nie pozwól by inni zepsuli Twoją ulubioną listę
przebojów! Zagłosuj na nową TOP80 Dance Chart
Karmello
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-0
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Debiut: 2009/04/20
Wiadomości: 149



« Odpowiedz #47 : 07-12-2012 17:12:24 »

Witam nie jestem może mistrzem kulinarnym ale najlepszym sposobem na pozbycie się glazury jest odmrożenie ryby w temperaturze pokojowej około 6 godz przed przygotowaniem  potrawy a następnie dokładne jej osuszenie ręcznikami papierowymi nigdy ale to przenigdy nie należy ryby i mięsa szczególnie wołowiny rozmrażać w wodzie i ryba i mięso pochłaniają (wchłaniają) wodę i tym samym staje się bardzo niesmaczne. Poradę te otrzymałem swego czasu od znajomego szefa kuchni w renomowanej restauracji Warszawy. Papa

Zapisane
A_nia
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +3/-0
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Debiut: 2008/09/29
Wiadomości: 397


Music Was My First Love......


« Odpowiedz #48 : 09-12-2012 12:12:34 »

To ja trochę nietypowo ...nie będzie to ani potrawa ani też ciasto  Mrugnięcie a :

Likier kukulka


Składniki:
- 500 ml mleka skondensowanego
- 250 g cukierkow kukulka
- 300 ml wodki

Przygotowanie:
Cukierki rozpuscic w mleku skondesnowanym, podgrzewajac wszystko na malym ogniu. Można je wcześniej potraktowac  tłuczkiem, szybciej sie rozpuszcza  Mrugnięcie
Przestudzic, mieszajac co jakis czas by sie mleko nie scielo i nie zrobil sie korzuch. Dolac wodke ( u mnie 300 ml oj grzeje, mniej badz wiecej, zalezy od waszych upodoban smakowych) odstawic do przegryzienia na jakies 2-3 dni. Przechowywac w lodowce.

Na zdrowie Uśmiech

Zapisane
Aniii7
Kierownik Galerii
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-0
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Debiut: 2010/10/21
Wiadomości: 243



« Odpowiedz #49 : 10-12-2012 20:12:07 »

Podobno pyszności, może aniii7 zrobi na święta?

sernik gotowany - przepis
24 listopada 2012

Sernik gotowany
Ciasto
1 kg mąki
6-9 ugotowanych na twardo żółtek (przetrzeć przez sitko)
60 dag masła
30 dag cukru pudru
Łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
2 kg sera
25 dag masła
6 jaj
40 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szklanka mleka
Zapach cytrynowy lub skórka z otartej cytryny
100g rodzynek
Polewa
pół szklanki śmietany
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na 4 części, z każdej upiec placek (duża blacha).
Ser i masło przekręcić przez maszynkę, dodać żółtka, cukier i pianę z białek i razem utrzeć mikserem na gładko. Masę włożyć do garnka i podgrzewać aż zacznie "pyrkać". Odstawić, dodać mleko z mąką ziemniaczaną i ponownie podgrzać aż zacznie "pyrkać". Wyłączyć, zmieszać ze skórką cytrynową i rodzynkami, przestudzić. Przekładać placki masą serową, wierzch polać polewą czekoladową.
SMACZNEGO
Wersja dla leniwych:
Kruche placki można zastąpić herbatnikami np. petitkami 



* sernik.jpg (87.38 KB, 720x396 - wyświetlony 100 razy.)
Zapisane
Aniii7
Kierownik Galerii
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-0
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Debiut: 2010/10/21
Wiadomości: 243



« Odpowiedz #50 : 10-12-2012 20:12:47 »

Net dziękuje za dobre rady w sprawie ryby, skorzystam Uśmiech

Zapisane
NetManiak
Administrator
Forumowicz
*****

Pomocna dłoń: +26/-1
Online Online

Płeć: Mężczyzna
Debiut: 2001/08/14
Wiadomości: 10904


Ojciec Założyciel ;-)


« Odpowiedz #51 : 10-12-2012 21:12:29 »

Net dziękuje za dobre rady w sprawie ryby, skorzystam Uśmiech
Prosze Uśmiech w ramach podziekowan chetnie przyjme poczestunek Twoim apetycznym sernikiem Uśmiech

Zapisane

Nie pozwól by inni zepsuli Twoją ulubioną listę
przebojów! Zagłosuj na nową TOP80 Dance Chart
Dziunio1973
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +0/-0
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Debiut: 2011/03/16
Wiadomości: 46


italo&depeche mode,erasure i bad boys blue::))


« Odpowiedz #52 : 11-12-2012 11:12:44 »

Witajcie Topwicze. Mikiwiki namówiła mnie zebym co jakis czas porzucił Wam jakąś potrawe do wyprubowania i własnie sie zaczyna. duzo radosci z odkrywania nowych smaków i przyjemnosci z gotowania życzy dziunio Uśmiech))                                                                         

jako że zbliża sie wigilia to ryka jest idealnym pomysłem na początek naszych zmagan kulinarnych- do startu, gotowi, jazda !
Dorsz w pomidorach z tymiankiem


Z młodym szczypiorkiem z cebulką i opiekanymi ziemniakami. Jedno z moich najlepszych dań. Delikatne mięso dorsza w gęstym sosie z całymi kawałkami pomidorów, z aromatem świeżego tymianku. Do dania przygotowałam opiekane ziemniaki w pikantnej przyprawie grillowej.
Składniki, 2 porcje:

• 2 filety z dorsza, każdy po 150 g
• 1/2 puszki pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
• 2 młode szczypiorki z cebulką, pokrojone w plasterki
• 1 łyżeczka brązowego cukru
• 1 łyżka sosu sojowego
• 3 gałązki świeżego tymianku
• oliwa z oliwek
• 2 gałązki świeżych pomidorków do dekoracji
• ziemniaki z wody lub opiekane w piekarniku, ewentualnie chleb

Wykonanie:

•Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oliwy, dodaję pokrojony szczypiorek wraz z cebulką i lekko podduszam przez 5 minut. Dodaję pomidory z sosem, brązowy cukier, sos sojowy i oberwane listki tymianku, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 5 minut, dodaję filety dorsza, lekko oprószone solą i pieprzem, przykrywam i gotuję przez 8 - 10 minut.
•W międzyczasie gałązki pomidorków smaruję oliwą, układam na folii aluminiowej i zapiekam kilka minut pod średnio rozgrzanym grillem w piekarniku.
•Rozkładam sos pomidorowy z patelni na 2 talerze, układam po kawałku ryby, gałązce pomidorków, polewam dodatkową oliwą z oliwek, posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską do smaku. Podaję z ziemniakami lub z chlebem.

i pamiętajcie - ryby lubieją cytrynę i koperek.
smacznego

Zapisane

szef kuchni , kibic Unii Leszno ale tez Zagłebia lubin w stosunku 30 lat do 10. gram na kurniku w tysiąca, domino i 358. nie lubie literaków.
Dziunio1973
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +0/-0
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Debiut: 2011/03/16
Wiadomości: 46


italo&depeche mode,erasure i bad boys blue::))


« Odpowiedz #53 : 11-12-2012 11:12:42 »

witam.
kolejny przepis na świąteczną rybkę tym razem dla smakoszy z grubszym portwelem i cierpliwoscią Uśmiech)



Rolada z łososia w szynce parmeńskiej z żółtym ryżem


Składniki, 6 porcji:

• 1 kg filetu z łososia
• 2 łyżki masła
• 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
• 1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g)
• 400 ml wrzącego bulionu jarzynowego
• 1/2 łyżeczki przyprawy kurkumy
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• sok i starta skórka z 1/4 cytryny
• 240 g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej (3 opakowania, każde po 80 g) lub szynki parmeńskiej na wagę
• 6 listków laurowych
• 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowo do serwowania
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

oraz: sznurek wędliniarski, 6 kawałków po około 30 cm każdy
Dodatki: sałata z miodowym sosem winegret lub warzywa z wody

Przygotowanie:

•Wyciąć nożem skórę z łososia, pesetą wyjąć ości. Filety umyć, osuszyć i przekroić poziomo na 2 cieńsze płaty, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
•Na patelni na maśle zeszklić cebulę, dodać surowy ryż i smażyć przez minutę mieszając, aż ryż pokryje się masłem. Wlać gorący bulion, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 16 minut.
•Dodać kurkumę, natkę pietruszki, szczypiorek, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać.
•Na desce rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę.
•Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe. Za pomocą pędzelka posmarować roladę 3 łyżkami oliwy z oliwek.
•Roladę ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 195 stopni piekarnika. Piec przez 40 minut. Chwilę odczekać, posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek i pokroić w plastry. Podawać z dodatkową oliwą z oliwek do smaku, sałatą z miodowym sosem winegret lub warzywami z wody.

smacznego







Zapisane

szef kuchni , kibic Unii Leszno ale tez Zagłebia lubin w stosunku 30 lat do 10. gram na kurniku w tysiąca, domino i 358. nie lubie literaków.
Dziunio1973
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +0/-0
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Debiut: 2011/03/16
Wiadomości: 46


italo&depeche mode,erasure i bad boys blue::))


« Odpowiedz #54 : 11-12-2012 18:12:24 »

witam.
zdradze Wam przepis na ZAWODOWY BARSZCZ WIGILIJNY Uśmiech)
SKŁADNIKI NA 5 L ZUPY
 burak czerwony 1,2 kg
 marchew            2 szt
 seler                  1 szt (sredni)
 pietruszka          2 szt
 por                    1 szt
 cebula               2 szt
 czosnek polski  1 główka ale moze byc wiecej, zalezy od upodobań
 jabłka kwasne    3 szt
 grzyby suszone  3 dkg
 kosci z karkówki na wywar z 1 góra z 2 karkówek
 liść laurowy        5 listków
 ziele angielskie   10 kulek
 pieprz czarny mielony do smaku
 papryka do smaku
 sól i cukier do smaku
 kminek (tajemny składnik) 1 łyżka stołowa
 majeranek 1 mała paczka ( dodawac na koncu gotowania)
 suszone śliwki     10 dkg
 ocet          100 ml
 woda        5,5 l

sposób wykonania:


z kości , wody, lisci laurowego , ziela i kminku  gotujemy wywar . gotować ok. 1,5 h , a następnie wyjmujemy kosci które można sobie poobgryzac Uśmiech). do powstałego  wywaru dodajemy obrane i rozdrobnione warzywa, i pozostałe składniki oprócz octu i majeranku.wszystkie składniki gotujemy w wywarze przez ok. 1 h i na koniec dodajemy majeranek i ocet. O, całkiem zapomniałem zo czosnku- jego też trzeba rozdrobnic a najlepiej rozgnieść. Na koniec doprawiamy do smaku solą i cukrem, dosypujemy pieprzu czy papryki według uznania i taki barszcz pozostawic na 24 h  aby że tak powiem nabrał mocy. I teraz po tym czasie możemy albo odcedzic przez sito całość albo odcedzać sobie partiami( tak lepiej) i mamy barszcz na całe świeta dla 4 osobowej rodzinki, a barszczyk na kaca też piękna sprawa ( CO NIE PANOWIE) .

ŻYCZĘ SMACZNEGO I POSZUKIWANIA SMAKU DO SKUTKU. Barszcz zasadniczo powinien być śłodko-słono-kwaskowy a reszta składników oprócz walorów smakowych podziała na wasze nosy i oby to były przyjemne wrażenia.


smacznego- dziunio

Zapisane

szef kuchni , kibic Unii Leszno ale tez Zagłebia lubin w stosunku 30 lat do 10. gram na kurniku w tysiąca, domino i 358. nie lubie literaków.
Dziunio1973
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +0/-0
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Debiut: 2011/03/16
Wiadomości: 46


italo&depeche mode,erasure i bad boys blue::))


« Odpowiedz #55 : 11-12-2012 19:12:15 »

suplemencik do barszczu wigilijnego.
 PRAWIDŁOWO ZROBIONY BARSZCZ MA MIEĆ KRWISTO CZERWONY KOLOR A NIE JAKIES RÓŻOWE SIUŚKI  Śmiech Śmiech . POZDROWIONKA

Zapisane

szef kuchni , kibic Unii Leszno ale tez Zagłebia lubin w stosunku 30 lat do 10. gram na kurniku w tysiąca, domino i 358. nie lubie literaków.
Mikiwiki
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +6/-0
Offline Offline

Debiut: 2009/10/20
Wiadomości: 289



« Odpowiedz #56 : 11-12-2012 19:12:34 »

dziunio Uśmiech sliczne dzieki ze wzbogaciles tutaj stronke z tyloma super przepisami:)
Milo nam ze zawital tutaj prawdziwy z zawodu kucharz Uśmiech
Chetnie skorzystamy z tych fachowych recept szczegolnie w swiatecznym okresie Uśmiech

Serdeczne podziekowania i pozdrowienia Uśmiech

Mikiwiki

Zapisane
quasimodo80
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +4/-0
Offline Offline

Debiut: 2008/08/31
Wiadomości: 183


« Odpowiedz #57 : 12-12-2012 10:12:45 »

No to już nie będzie barszcz wigilijny bo mnie bynajmniej w szkole uczyli że robi się go bez dodatków mięsa! Bynajmniej w tym dniu należałoby zrezygnować z kości i wszelkiego rodzaju suplemencików! Cóż ile szkół tyle pomysłów!
Ale zgadzam się z jednym kolor ma być ciemno krwisty!

Zapisane
Dziunio1973
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +0/-0
Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Debiut: 2011/03/16
Wiadomości: 46


italo&depeche mode,erasure i bad boys blue::))


« Odpowiedz #58 : 12-12-2012 18:12:58 »

quasimodo80 - każdy może to zrobic jak chce . dla mnie wywar jarski to śmiech na sali i przypominam Ci że już dawno zniesli post w wigilie- spytaj swojego księdza co je w wigilie .
 pozdrowionka

Zapisane

szef kuchni , kibic Unii Leszno ale tez Zagłebia lubin w stosunku 30 lat do 10. gram na kurniku w tysiąca, domino i 358. nie lubie literaków.
quasimodo80
Forumowicz
**

Pomocna dłoń: +4/-0
Offline Offline

Debiut: 2008/08/31
Wiadomości: 183


« Odpowiedz #59 : 12-12-2012 18:12:34 »

quasimodo80 - każdy może to zrobic jak chce . dla mnie wywar jarski to śmiech na sali i przypominam Ci że już dawno zniesli post w wigilie- spytaj swojego księdza co je w wigilie .
 pozdrowionka

dziunio1973  zanim zaczniesz innych pouczać na temat postu i innych tam skoromysłów, to uważnie przeczytaj. Na początku powinnieneś wiedzieć, że post w Wigilię wywodzi się z dawnych czasów. Dziś Adwent nazywany jest czasem radosnego oczekiwania, ale jeszcze niedawno był raczej okresem pokutnym i dawniej ludzie surowo pościli. Sam dzień Wigilii należy do Adwentu, stąd wzięła się praktyka poszczenia, a właściwie powstrzymywania się od mięsa. Podczas II Polskiego Synodu Plenarnego w roku 2003 biskupi napisali i ogłosili że wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych obowiązuje wszystkich, którzy ukończyli 14. rok życia.
Dla mnnie barszcz wigilijny, z mięsem to pomyłka i zero szacunku dla tradycji! W tym jednym dniu roku można sobie odmówić mięsa!
Póki co nie jestem katolikiem i nawet nie wiem kto jest u mnie na parafii księdzem panem i plebanem Ale szanuje pewne wpojone mi przez rodziców tradycje... cóż każdy z nas kończył różne różniaste szkoły gastronomiczne... Mrugnięcie Z Twojego przepisu skorzystam ot np. jutro, a co mi tam...z rana pobiegnę po kości z karczku i drżyjcie panowie Okrasa i Pascal!
I ja Ciebie pozdrawiam!

Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  
TOP80 na Facebooku
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Power Play Tygodnia
Proponuje:NetManiak
Wykonawca: Ted Marvin
Tytuł: Mira La Baia Del Sol
Rok:1985