Sprawdź:
Zobacz:
autor komakino 16-11-2007 15:11:00
Początkowo duet, zawiązany przez Gary'ego Daly (wokalistę i keyboardzistę) oraz Eddiego Lundona (gitarzystę) w 1979r. w Kirgby nieopodal Liverpool'u.
Gary, zafascynowany elektronicznym sprzętem grającym komponując wraz z Eddym swe pierwsze utwory, aż do bólu wykorzystywał swe "high-tech" zabawki. Nawet perkusja była programowanymi dźwiękami, co niestety nie zadowalało Gary'ego. Koniec z końcem, wkurzony "mało odpowiednim" efektem elektronicznych werbli zaprosił do współpracy perkusistę DAVE'A REILLY, który nie wszedł na stałe w skład zespołu.

W tym składzie nagrali swój pierwszy singiel "African And White" jako CHINA CRISIS. Singiel zyskał spore zainteresowanie wytwórni Virgin oraz szybki awans na brytyjskich listach przebojów. Chiński Kryzys - nie będę się rozpisywała o jakie polityczne "przewalanki" tu chodzi, gdyż każdy może sobie poczytać trochę historii . Natomiast znamienne jest to, iż w swojej twórczości zespół mocno akcentował polityczne zawirowania i elementy komentarzy z nimi związanych.

Realizując swoje zamierzenia Daly i Lundon werbują basistę GARY'ego "GAZZA" JOHNSON oraz perkusistę KEVIN'a WILKSON ... no i zaczęło się... Jako kwartet przygotowują w piorunującym tempie materiał na swoją pierwszą długogrającą płytę i wydają ją dla wytwórni Virgin (a jakże) w 1982r. nadając jej tytuł: "Difficult Shapes & Passive Rhythms (Some People Thing It's Fun To Entertain)". Zawiera ona takie hiciory jak: " No More Blue Horizons" , "Christian" , "African And White". Łącznie płyta zawiera 11 kawałków tworzących sztandar zespołu rozpoczynającego furorę w Europie zachodniej, Wielkiej Brytanii, Australii oraz Stanach.

Szybko prą do przodu i już po niecałym roku (1983), pojawia się ich druga długogrająca: "Working With Fire And Steel (Possible Pop Songs Vol Two)" - oczywiście wytwórnia Virgin. Poprzedzają ją takie przebojowe single jak: "Wishful Thinking", "Tragedy And Mystery", "Hanna Hanna" oraz tytułowy "Working With Fire And Steel".
Trzecia płyta zespołu (pomijając tu płyty live i bootlegi),"Flaunt The Imperfecition" (1985) to moim zdaniem ostatnia płyta, że tak powiem, typowa dla tej formacji. Największe hity tego krążka to: "Black Man Ray", "King In A Catholic Style", "Blue Sea".
Już zupełnie na koniec nie mogę pominąć dwóch świetnych singli z płyty "What Price Paradise" z 1986r. Mowa tu o : "Arizona Sky" oraz "Hampton Beach".

Moje wiadomości na temat tej świetnej grupy, grającej typowy electro-pop i electro-folk &

rock lat 80, kończą się na roku 2002 i trasie koncertowej zespołu wraz z kilkoma innymi twórcami tej dekady po Wyspach Brytyjskich (Spandau Ballet, ABC, Belinda Carlisle, Howard Jones, Go West, Toyah i Adam Ant)

Dyskografia :

Difficult Shapes and Passive Rhythms(1982)
Working with fire and steel(1983)
BBC Rock Hour (Live)(1984)
Tragedy and mystery (bootleg)(1984)
Flaunt the imperfection(1985)
7UP Music Machine (Live)(1986)
What price paradise(1986)
Diary of a hollow horse(1989)
Collection: The very best of(1990)
Diary-A Collection(1992)
Warped by Success(1994)
Diary-B Collection(1994)
Acoustically Yours(1995)
Collection: The very best of (1997)
Wishful Thinking(1997)
The very best of(1997)
The Best of China Crisis(1998)
The Best Songs(1999)
Wishful Thinking - (Repackaged)(1999)
Best of China Crisis(?)
China Crisis(2001)
Live '99 & '85 (Bootleg)
Scrapbook vol.1 - Live At The Dominion Theatre(2002)
Diary - A Collection (Re-issue)(2003)
The legacy of China Crisis (Repacking from 1999)
Hollywood (Bootleg)
Reading University 1984 (Bootleg)
Live in Chicago, 1987 (Bootleg)

7238 Wyświetleń | Oceny: (0 Ocen)
Artykuły działu
Riccardo Campa 22/08/2008 Riccardo Campa (...
Galaxy Hunter 8/04/2008 Galaxy Hunter - ...
Mike Mareen 16/11/2007 Mike Mareen urod...
Talk Talk 16/11/2007 Na początku lat...
Boytronic 16/11/2007 Grupa oryginalni...
The Alan Parsons Project 16/11/2007 Nazwa zespołu "...
China Crisis 16/11/2007 Początkowo duet...
Real Life 16/11/2007 Australijski zes...
Icehouse 16/11/2007 Australia, rok 1...
Heaven 17 16/11/2007 Wszystko zaczę...
Freur 16/11/2007 Początkowo duet...
Blancmange 16/11/2007 Anglia, Harrow r...
Naked Eyes 16/11/2007 Naked Eyes to br...
ABC 16/11/2007 Nie będziemy tu...
Rick Springfield 16/11/2007 Richard Lewis Sp...
Alphaville 13/11/2007 Nazwa Alphaville...
Herreys 13/11/2007 Ze Szwecji wyjec...
Scotch 13/11/2007 Powstanie grupy ...
Silent Circle 13/11/2007 Ci trzej panowie...
Patrick Cowley 8/11/2007 Patrick Cowley -...
Fake 8/11/2007 Historia tej szw...
TOP80 na Facebooku
Porozmawiaj

TOP80 GG: 890


Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Power Play Tygodnia
Proponuje: Nika
Wykonawca: Gina T.
Tytuł: Now It's Raining In The Center Of My Heart
Rok: 2011-09-09
Słuchaj Radia TOP80
Radio TOP80 - gra PiloNet
Valerie Dore - The Night (Remix)
0 (100) słuchaczy
Valerie Dore
Italy 1984
Poprzednio graliśmy...
Twoje ulubione...
Program Radia TOP80
23:00
ZOSTAŃ DJ-EM!
PiloNet
19:00
Z Muzycznej Szafy
PiloNet
20:00
Propozycje do Listy DC
Szikagier
21:00
Nastrojowo i Romantycznie
italomaniak71
Zamów Piosenkę
Teraz i Ty możesz zagrać w radio!
Wpisz poniżej fragment tytułu/wykonawcy utworu, który chciałbyś zaprezentować innym:
System inteligentnie podpowie piosenki, nawet jeśli zrobisz literówki.
Wypróbuj, zobacz jak łatwo teraz znaleźć utwór co do którego nazwy i pisowni nie byłeś pewien.
Jeśli Ci się spodoba, podziel się wrażeniami z innymi i zaproś do wspólnej zabawy :)
Szafeta
Słuchacze najaktywniej zamawiający piosenki w ostatnim tygodniu:
GrzegorzN (24 zamówień)
Gorgona (24 zamówień)
Arsau6 (21 zamówień)
Piotr71 (13 zamówień)
Stalowy72 (12 zamówień)
Sweety80 (9 zamówień)
Adamo 80 (6 zamówień)
NetManiak (5 zamówień)
Darek1967 (3 zamówień)
Alien (3 zamówień)
Dziękujemy za współtworzenie repertuaru radia TOP80 Uśmiech